Česko zřejmě bude mít eurokomisařku, Brusel chce více žen

Brusel/Praha - Post eurokomisaře za Českou republiku bude pravděpodobně zastávat žena. Podle informací České televize předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru s premiérem Bohuslavem Sobotkou uvedl, že mu kandidátky chybí a jmenování ženy by proto pro vládu v Praze bylo výhodou. Česko by pak podle něj mělo velkou šanci získat post eurokomisaře pro regionální fondy. ČSSD tedy zřejmě do pondělí buď najde vlastní kandidátku, nebo se přikloní k Věře Jourové z hnutí ANO.

To, že by Brusel uvítal na postu ženu, dnes potvrdil po schůzce s Junckerem i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který lobboval za lidoveckého kandidáta Petra Blížkovského. „Tlak na všechny státy po ženských kandidátkách do komise tady bezpochyby je,“ řekl ČT. Sobotka přitom po rozhovoru s Junckerem uvedl, že s ním konzultace o budoucím eurokomisaři nevedl. Předmětem jednání prý nebylo ani to, zda má Česko do komise vyslat muže nebo ženu. Bavili se podle jeho slov veskrze o možnostech získat pro ČR ekonomický resort.

„Nevedl jsem to jako konzultaci, ve které by se pan Juncker vyjadřoval ke kandidátům, ale diskutovali jsme především o portfoliu pro budoucího českého eurokomisaře. To je teď klíčová věc,“ uvedl Sobotka po jednání s Junckerem. Rovněž odmítl spekulace, že si budoucí předseda Evropské komise vybere kandidáta z více českých návrhů. „Rozhodování o tom, kdo bude tou konkrétní osobou, kterou navrhneme pro to příslušné portfolio, nebude činit pan Juncker, ale učiní ho naše vládní koalice,“ zdůraznil premiér. Výsledek koaličního jednání nechtěl předjímat.

Podle dohody v koalici také Sobotka Junckerovi tlumočil zájem ČR o spíše ekonomická portfolia - oblasti dopravy, průmyslu, regionálního rozvoje nebo vědy a výzkumu. Premiér ocenil, že Juncker považuje české požadavky za realistické. Nyní hodlá usilovat o dosažení některého z nich, protože představují významnější sféry oproti těm minulým, které čeští komisaři spravovali. Čeští zástupci prý mají vyjednávat i s dalšími státy EU ve snaze získat jejich podporu. „Hledáme takový postup, abychom se nekřížili z hlediska našich ambicí například v rámci skupiny V4,“ zmínil možnost spolupráce s Polskem, Slovenskem a Maďarskem.

Jak jsou na tom další země osmadvacítky s kandidáty:

Ve hře jsou ale zatím stále tři jména - Věra Jourová za hnutí ANO, Pavel Mertlík z ČSSD a lidovecký kandidát Petr Blížkovský. Na nočním jednání přitom padala i další jména - jako možné kompromisy: „Třeba paní Bobošíková, já. Není třeba to komentovat. Padala tam jména od těch skutečně humorných až po ta, která by jednání odblokovala,“ řekl ČT předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Hlavní spor o jméno eurokomisaře je mezi ČSSD a ANO. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka to v Interview ČT24 komentoval slovy: „Na mě to působí tím dojmem, že na jedné straně je pan premiér, předseda vítězné strany, který nemá úplně jednoduchou situaci uvnitř ČSSD. Má tam určitou, řekněme, opoziční část a potřebuje dokázat, že je úspěšným premiérem i třeba v této věci. Na druhé straně Andrej Babiš, který je úspěšný byznysmen, a ten je také zvyklý vyhrávat.“

Opozice: Vyjednávání je divadlo a fraška

Zástupci koalice nicméně tvrdí, že dlouhé vybírání kandidáta zatím nevadí. Podle opozice ale spory v koalici výrazně oslabují postavení Česka v Bruselu a to je tak v nevýhodné vyjednávací pozici. Opozice vládu kritizuje pro neschopnost. Česko podle opozičních představitelů promeškalo vhodný čas na výběr eurokomisaře a bude se muset spokojit s méně významným resortem. Vládu obvinili ze selhání a vyjednávání označili za divadlo a frašku. „Je to nekončící fraška. Mezitím, co se hádají, tak jsou již ta nejdůležitější evropská ministerstva rozebrána jinými státy. Zase budeme pět let hrát v EU ty poslední housle bez jakékoliv šance na sebemenší vliv,“ uvedl šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Výtky opozice Bohuslav Sobotka v Bruselu odmítl: „Česká republika v tuto chvíli nemá žádné zpoždění, jsme v tom hlavním proudu vyjednávání.“

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka k jednání koalice o českém eurokomisaři: „V tento okamžik to ostuda není, jsou tu i jiné státy v podobné situaci, například Polsko navrhuje tři jména, Belgie čtyři. Ostudou to začne zavánět, pokud ani po pondělku nedokážeme nalézt shodu. Vlak nám neujel, projíždí ale kolem a je třeba do něj naskočit.“

Sarkasticky na dosavadní vývoj reagoval místopředseda ODS Jan Zahradil. „Nakonec je hezké, že vláda se rozhodla zpestřit okurkovou sezonu divadelním představením s blíže neurčeným počtem pokračování,“ poznamenal. „Vedle jiných přesvědčivých výkonů lze ocenit také Pavla Teličku v roli losera dekády. Být už podruhé během 10 let odkopnut od funkce, považované za jistou, se nikomu hned tak nepovede,“ dodal.

Koaliční partneři se přou o to, kdo má na post eurokomisaře nárok. Hnutí ANO jako vítěz evropských voleb tvrdí, že by to měla být právě jejich kandidátka Věra Jourová. Kdo bude novým českým eurokomisařem, o tom by mělo být jasno v pondělí.