Česko se rozloučilo s dalšími dvěma vojáky, kteří padli v Afghánistánu

Hradec Králové - Lidé se dnes rozloučili s dalšími dvěma vojáky padlými v Afghánistánu. Pohřeb desátníka Jana Šenkýře se konal dnes ráno v Hradci Králové; s desátníkem Liborem Ligačem se lidé rozloučili v Týništi nad Orlicí. Oba vojáci byli pohřbeni s nejvyššími vojenskými poctami.

Rozloučení s Janem Šenkýřem se konalo ve smuteční síni v hradeckých Kuklenách. Pohřbu se vedle rodiny a přátel vojáka zúčastnila čestná jednotka a vojenská hudba. Nad Kuklenami v nízké výšce třikrát prolétl bojový vrtulník. Na obřadu ve smuteční síni promluvili kaplan 4. brigády rychlého nasazení a Šenkýřův blízký kamarád desátník Tomáš Jeníček. „Honzu jsem znal devět let. Byl to nejlepší kluk, kterého jsem kdy potkal, byl to vynikající voják, sloužil rád, bavilo ho to. Dělal to všechno pro svoji zemi a svoji rodinu,“ řekl Jeníček po obřadu novinářům.

Vedle náčelníka generálního štábu Petra Pavla se za vedení státu rozloučení zúčastnili předseda sněmovny Jan Hamáček a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Po obřadu, který se ve smuteční síni uskutečnil na přání rodiny bez přítomnosti médií, bylo tělo vojáka odvezeno ke zpopelnění.

Devětatřicetiletý desátník Jan Šenkýř nejprve sloužil jako řidič brigády logistické podpory, pak u dělostřelecké brigády, poslední tři roky u výsadkářů. Na misi byl poprvé. Lidé se s ním budou moci rozloučit dopoledne v Hradci Králové. 

Stovky lidí se dnes v Týništi nad Orlicí rozloučily s desátníkem Liborem Ligačem

O šest let mladší desátník Libor Ligač se za čtyři roky v armádě vypracoval až ke střelcům výsadkového družstva. V Afghánistánu byl podruhé. Do obřadní síně se s ním přišli kromě rodiny a přátel také příslušníci české armády a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Na začátku obřadu nad smuteční síní přeletěl v nízké výšce třikrát bojový vrtulník Mi24. Vlastní rozloučení se na přání rodiny konalo bez účasti médií, zakončily je tři salvy vypálené čestnou stráží a státní hymna. Během obřadu s vojenskými poctami byl Ligač in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka, byl také vyznamenán Křížem obrany státu ministra obrany.

K tragédii došlo před deseti dny při patrole v okolí základny Bagrám. Vojáci mluvili s místními obyvateli, když se mezi nimi odpálil sebevražedný útočník. Čtyři Češi zahynuli na místě, pátý po převozu do vlasti.