Víkendová vedra nesou hrozbu úmornosti i požárů

Praha – Vysoké teploty vyženou o víkendu teploměry po celém území České republiky. Někde se na stupnici může objevit až 35 stupňů, zřejmě se objeví i bouřky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc varuje před hrozbou požárů v Jihomoravském kraji. Vedra budou postupovat republikou od poledne do pondělního večera.

Výstraha ČHMÚ platí:

  • Od sobotního poledne do nedělních 20:00 pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj
  • do pondělních 20:00 pro Olomoucký a Zlínský kraj
  • Od nedělních 12:00 do nedělních 20:00 pro Karlovarský kraj a Vysočinu
  • do pondělních 20:00 pro Moravskoslezský kraj
  • U všech krajů se výstraha týká oblastí ležících pod úrovní 600 metrů nadmořské výšky.

Denní teploty na řadě míst v Česku stoupnou až nad 31 stupňů Celsia. V Jihomoravském kraji vystoupí podle meteorologů dokonce na 32 až 35 stupňů, a kvůli přetrvávajícímu suchu vzroste nebezpečí vzniku požárů. Horká by měla být pro většinu republiky především neděle. „V pondělí budou teploty vystupovat nad 31 stupňů už pouze na východě území,“ doplnili hydrometeorologové.

Lidé by proto měli podle ústavu omezit tělesnou zátěž, nepobývat na přímém slunci a také nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících autech. Na jihu Moravy si kvůli suchu musí dát lidé pozor v přírodě, raději nerozdělávat ohně a nekouřit.

„Příliv teplého vzduchu ukončí od západu studená fronta doprovázená silnými bouřkami,“ sdělil ČHMÚ. „Bouřky by měly na západ Čech dorazit v neděli večer a v noci na pondělí, na ostatním území se budou vyskytovat od pondělí. Výstraha na bouřky bude vydána podle dalšího vývoje situace pravděpodobně během neděle,“ píše.