Sobotka přijel na vizitu, ministr zdravotnictví si vyslechl samou chválu

Praha – Premiér  se v rámci svých inspekcí na ministerstvech setkal s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a to v motolské fakultní nemocnici. Premiér ocenil, že ministr začal rychle plnit vládní sliby, například navýšení plateb za státní pojištěnce nebo plánované zrušení regulačních poplatků. Němeček také připomněl, že ministerstvo dokončuje přípravy novely zákona o zveřejňování smluv mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli lékařské péče. Vládě novelu předloží do dvou týdnů.

Chystaná novela o zveřejňování smluv má zprůhlednit financování českého zdravotnictví a posílit transparentnost zdravotní péče. Příští týden ministerstvo pošle do vlády i nový indikační seznam, který zákonem upravuje nárok na čerpání lázeňské péče.

Sobotka ocenil, že Němeček začal rychle plnit hlavní sliby, které má vláda ve svém programovém prohlášení. Díky navýšení plateb za státní pojištěnce podle něj příští rok půjde do zdravotnictví o čtyři miliardy korun víc. Premiér rovněž vyzdvihl regulační poplatky, které mají skončit od 1. ledna. Ve vládou chystaném návrhu zůstává pouze poplatek za pohotovost.

Bohuslav Sobotka: „Pravicoví ministři v minulých letech devastovali systém poskytování zdravotní péče. Zvyšovaly se ceny léků i DPH na léky a z lidí se vytahovaly neustále vyšší a vyšší hotovostní platby. Tato éra skončila… Nechceme zdravotnictví privatizovat, vracíme do něj zpět peníze, které se v minulosti vytáhly.“

Od ledna příštího roku by se mělo snížit i DPH na léky ze stávajících 15 na 10 procent. „Doufám, že v příštích letech se nám podaří dosáhnout ještě výraznější snížení, bude ale záležet na státním rozpočtu,“ dodal Sobotka. Němečka v této souvislosti požádal, aby prostřednictvím Státního ústavu pro kontrolu léčiv zajistil regulovanou cenu léků. „Aby se pokles DPH od ledna projevil i v cenách, za které lidé léky nakupují,“ doplnil. 

Premiér rovněž oznámil, že nemocnice v celé zemi dostanou do konce července zaplaceno od zdravotních pojišťoven to, co nevybraly na poplatcích za hospitalizaci. 100korunový poplatek za pobyt v nemocnici se od 1. ledna na základě rozhodnutí Ústavního soudu přestal platit. Sobotkova vláda už ho ve snížené formě znovu nezavedla.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se mu podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem a ministerstvy.
  • Zemědelství: Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku.
Vydáno pod