Rozhádaná sněmovna odmítla nižší daň na benzin a naftu

Praha – Sněmovna dnes zamítla už dříve schválený návrh poslance ČSSD Milan Urbana na snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Se zachováním zelené nafty pro zemědělce poslanci souhlasili. Jednání sněmovny provázel chaos a hádky o jednacím řádu, poslanci TOP 09, ODS i Úsvitu opustili na protest sál. Občanští demokraté chtějí podat ústavní stížnost, podle poslance Františka Laudáta se k nim „s pravděpodobností blížící se k jistotě“ připojí i TOP 09.

Schůzi sněmovny provázel chaos a hádky. Bezprostředně po jednání kritizoval poslance za chaos při projednávání také předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš „Strašně se stydím za to, že tady vůbec sedím,“ řekl Babiš. Kdybych měl dobrého náhradníka, okamžitě bych rezignoval na svůj poslanecký mandát, prohlásil. Reagoval tím na jednání poslanců, během něhož se zákonodárci hádali o jednacím řádu a koaliční poslanec Roman Sklenák zkusil prosadit bez vědomí kolegů rozšíření jednacích dnů ke služebnímu zákonu na jiné dny než středu a pátek.

Své vyjádření ale Babiš později zmírnil s tím, že náhradníka by přece jen našel, ale do politiky prý vstoupil, aby mohl něco změnit, ne aby „poslouchal ty kecy a různé osočování“. Zelenou naftu podle svých slov sice prosazoval už před dvěma lety, nyní jde ale o návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky, který byl součástí koaličního programu, proto Babiš nechápe všechen ten povyk ze strany některých sociálních demokratů. „Opozice nás nutí, abychom snižovali dluh, ale pan Kalousek bez problémů hlasuje za čtrnáctimiliardovou díru v rozpočtu,“ uvedl ministr financí.

Babiš: Stydím se, že tu musím být (zdroj: ČT24)

Okolnosti prvního hlasování již ve středu zpochybnil místopředseda rozpočtového výboru Ladislav Šincl (ČSSD). Dnes v Událostech, komentářích zopakoval, že snížení spotřební daně z benzinu a nafty podpořil omylem. „Já jsem se v té době chystal na další sněmovní tisk,“ řekl s tím, že i ten se týkal spotřební daně. Odmítl přitom souvislost svého údajného omylu s návrhem na snížení spotřební daně z benzinu a nafty, který podepsal před dvěma lety. Přiznal však, že je mu návrh „vnitřně sympatický“.

Sklenák se pokusil využít nepřítomnosti opozice, o jeho nápadu nikdo nevěděl

Babišova slova přišla po schůzi, při níž se opakovaně diskutovalo o možném porušení jednacího řádu a při níž se část koalice pokusila využít nepřítomnosti opoziční ODS, TOP 09 a Úsvitu v sále k rozšíření jednání ve třetím čtení na jiné dny než středu a pátek, které stanoví jednací řád. Tímto krokem by totiž mohla snáze čelit ohlášeným obstrukcím ze strany pravicové opozice při schvalování služebního zákona. Nakonec bylo ale hlasování o návrhu šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka prohlášeno za zmatečné.

„Z mé strany to byla jenom taková improvizace, kterou jsem chtěl upozornit na to, že není dobré opouštět své lavice,“ řekl později Sklenák. „Ten bod skončil a já jsem samozřejmě měl možnost dát procedurální návrh,“ dodal k návrhu, o němž předem nevěděli ani poslanci jeho strany. Sklenák přitom svůj návrh přednesl nečekaně v momentě, kdy byla velká část opozice mimo jednací sál, aby tak vyjádřila nesouhlas s opakováním hlasování o snížení spotřební daně z benzinu a nafty. S postupem předsedy sociálnědemokratických poslanců vedle opozice nesouhlasila ani většina lidovců.

  • „To byl trochu podraz koalice, která zneužila situaci, kdy opoziční poslanci odešli ze Sněmovny,“ uvedl místopředseda dolní komory Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). „Politická kultura se s touto koalicí dostává na nové dno,“ dodal.
  • Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik má za to, že se porušování jednacího řádu v minulosti dopouštěly i dnes opoziční pravicové strany. „Já to hodnotím jako jeden z nejhorších dnů vůbec za celou dobu mojí politické kariéry, protože se nectí základní pravidla, základní principy,“ prohlásil.
Hlasování o Sklenákově návrhu proběhlo za halasného smíchu ČSSD (zdroj: ČT24)

Za Sklenáka předsedajícího sociálně demokratickým poslancům se postavil předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. „Opozice zdržuje projednání důležitých zákonů a ohrožuje čerpání 500 miliard z evropských fondů. Nemůže se divit tomu, že se snažíme jednání parlamentu odblokovat,“ zareagoval.

Na počátku povyku je Urban a jeho návrh. Sobotka to dopředu věděl, tvrdí poslanec

Spor se táhne od středy, kdy sněmovna schválila zachování zelené nafty pro zemědělce i s pozměňovacím návrhem Milana Urbana (ČSSD) na snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Jeden ze sociálních demokratů po několika desítkách minut hlasování zpochybnil a sněmovna námitku přijala. Podle opozice ale nebyla podána při hlasování nebo bezprostředně po něm, jak stanoví jednací řád (více čtěte zde).

Urban v Interview ČT24 prohlásil, že návrh na snížení daně z pohonných hmot podporovali téměř všichni poslanci ČSSD od roku 2012. Stejný návrh tedy předložil znovu podle svých slov s vědomím předsedy strany Sobotky i poslaneckého klubu Sklenáka. „Jestli poté vznikla nějaká bouře, tak zřejmě proto, že to nechtěl Andrej Babiš,“ dodal.

Dnešnímu jednání dolní komory dominoval spor opozice s šéfem sněmovny Janem Hamáčkem o další postup. Pravicová opozice mluvila o bezprecedentním porušování zákona o jednacím řádu sněmovny a tvrdila, že předloha měla jít k posouzení do Senátu.

Předseda ODS Petr Fiala:

„Budeme dávat ústavní stížnost. My nejsme vůbec přesvědčeni o tom, že předseda Poslanecké sněmovny jednal správně. Vždyť všichni viděli, že ani nevíme, jestli je třetí čtení, není třetí čtení, jestli se může hlasovat, nemůže hlasovat.“