Řada turistických lokací sleduje své návštěvníky skrz mobily

Klatovy - Šumavský národní park sbírá informace o pohybu mobilních telefonů na svém území. Chce vědět, kudy lidé nejčastěji chodí a odkud jsou. Takto sledovaných lokalit už jsou v Česku desítky. Osobní údaje o těch, které vysílače přes mobily sledují, ale operátoři prodávat nesmějí.

Mobily jako zdroj informací o turistech (zdroj: ČT24)

Až dosud mohla správa Národního parku Šumava návštěvnost lokalit pouze odhadovat. Teď bude mít detailní informace - a řeknou jim je sami návštěvníci. Pohyb každého mobilního telefonu totiž sledují vysílače, i uprostřed šumavských lesů. Prozradí, odkud a kam návštěvník jde. „Budeme si z nich moct vzít informace, kde je nejvíc lidí a kam je třeba přesunout strážce,“ vysvětluje mluvší Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Operátoři dosud sbírali data na Lipně nebo na Kvildě. Do budoucna se počítá s celou Šumavou. „Jedním z účelů může být i kvalitní řízení cestovního ruchu,“ říká zástupce T-Mobile ČR Lukáš Kovárník.

Informace pod lupou Úřadu na ochranu osobních údajů

To tvrdí také Karlštejn a desítky dalších míst, které od operátorů kupují data o pohybu lidí už několik let. Po tu dobu sleduje byznys s informacemi taky Úřad na ochranu osobních údajů. „Největší problém je v té anonymizaci a tady se obáváme, že by to nemuselo být v pořádku,“ uvedl jeho předseda Igor Němec.

Operátor své zákazníky dokonale zná. Ví, kdo jsou. Kudy chodí do práce, kam na pivo, koho navštěvují, s kým si volají, kdy chodí spát. Nikomu to ale nesmí říct. Informace o pohybu zákazníků, které předává, vypadají jako binární kód. „Nezískáte z toho informaci o tom, kdo konkrétně se v lokalitě vyskytoval. Ale získáte údaje o tom, odkud byli a jaký byl jejich počet,“ tvrdí Martin Drtina z Českého telekomunikačního úřadu.

Dá se tak třeba sledovat plynulost provozu na dálnicích, nebo kudy nejraději Šumavou projíždějí cyklisti.