Vítr lámal stromy, v Beskydech zřejmě blesk zapálil chatu

Praha – Kvůli odpoledním bouřkám zasahovali hasiči v Moravskosleszkém kraji zhruba na 30 místech. Problémy působil jednak silný vítr, který vyvracel stromy a lámal větve, hasiči také museli čerpat vodu ze zatopených sklepů. V Beskydech zřejmě blesk zapálil chatu, na Vsetínsku zase přerušila bouřka železniční dopravu mezi Velkými Karlovicemi a Halenkovem. Meteorologové upozorňují, že silné bouřky hrozí po celém Česku až do středy.

Odpoledne přecházely nejsilnější bouřky přes oblast Beskyd: na stanici Bílá pod Konečnou napršelo během hodiny 60 milimetrů. „V době od 14:30 do 18:00 vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji téměř ke třem desítkám zásahů v souvislosti s počasím, především se silným větrem. Nejvíce práce měli na Jablunkovsku a ve zbytku Beskyd,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Dvě třetiny zásahů podle něj tvořilo odstraňování stromů a větví spadlých na komunikace, jednu třetinu čerpání vody ze sklepů a čištění kanálových vpustí.

„Nikdo nebyl při těchto událostech zraněn. V Milíkově na Frýdecko-Místecku vítr strhnul část střechy rodinného domu, hasiči zde pomocí lezecké techniky upevňovali provizorní nepromokavou plachtu,“ dodal.  

V Ostravici čtyři jednotky hasičů zasahovaly u požáru rekreační chaty, který pravděpodobně způsobil úder blesku. „Alespoň to tvrdila dvě mladistvá děvčata, která byla uvnitř budovy,“ řekl mluvčí s tím, že dívky byly v šoku, a tak je hasiči předali zdravotníkům. Příčiny požáru nyní bude zjišťovat vyšetřovatel. 

Na Vsetínsku problémy na železnici

Bouřky způsobily problémy také na Vsetínsku, kde voda po vydatných srážkách zaplavila domy a přerušila železniční dopravu mezi Velkými Karlovicemi a Halenkovem, místo vlaků vozily cestující autobusy.  

Podle mluvčího hasičů Jaroslava Olberta voda v regionu zaplavila zejména sklepy, v několika případech hasiči odklízeli popadané stromy a větve. „Bouřka postihla zejména Vsetínsko. Přívalové srážky způsobily bleskovou povodeň, voda ucpala kanály a dostala se do domů,“ dodal mluvčí.

Ve Středočeském kraji měli hasiči nejvíc práce v okrese Praha-východ, na Benešovsku, Nymbursku, v okrese Praha-západ a na Mělnicku. Ve Velkých Popovicích v okrese Praha-východ například hasiči odčerpávali vodu z vytopeného sklepa. V Poříčí nad Sázavou na Benešovsku vodu nestačila pobírat kanalizace a zaplavila trafostanici. V nedalekých Nespekách hasiči čerpali z garáže půl metru vody. „Na Mělnicku směrem na Liběchov byla laguna přes půl křižovatky,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.