Antisemitismu v Česku nepřibývá, tvrdí židovská federace

Praha – Na rostoucí množství projevů antisemitismu v Česku poukázala na jaře Židovská obec v Praze. Nyní, když se v souvislosti s konfliktem v Gaze vzedmuly protižidovské nálady v západoevropských zemích, naopak antisemitismus v Česku neroste. Upozornila na to Federace židovských obcí.

Postoje většinové české společnosti k židovské komunitě se podle Federace židovských obcí v souvislosti s konfliktem v Pásmu Gazy nezměnily. „Momentálně u nás ta situace tak dramatická jako v západní Evropě zdaleka není,“ uvedl tajemník federace Tomáš Kraus. „My jsme ten nárůst zaznamenali už loni v souvislosti s obecnou situací,“ dodal s odkazem na zprávu o projevech antisemitismu v Česku, kterou vydala pražská židovská obec na jaře. Ta poukázala především na prudký růst počtu antisemitsky vyznívajících textů, které se vyskytují zejména na internetu. Loni jich bylo dvakrát více než v roce 2012, oproti roku 2011 se počet dokonce zšestinásobil.

V reakci na akce izraelské armády v Pásmu Gazy, které si za tři týdny vyžádaly přes 1 100 obětí, se ve Francii, Německu a dalších státech konaly protiizraelské demonstrace a židovské synagogy a obchody čelily útokům. V noci na dnešek byla terčem žhářského útoku například synagoga v západoněmeckém Wuppertalu. Podle odborníků tam přibylo také antisemitských výlevů na internetových fórech a sociálních sítích.

Že by se antisemitská vlna přelila i do Česka, židovská federace neočekává. „Naopak. Většinou tady máme určité projevy sympatie. České prostředí vůči tomu zůstává relativně imunní,“ poznamenal tajemník federace. Podle něj to souvisí i s tradičním proizraelským postojem české společnosti.

Vydáno pod