Příští rok dostanou přidáno nejen učitelé, ale i kuchařky nebo školníci

Praha – Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se s odbory dohodl, že u navýšení platů učitelů v příštím roce bude platit progrese: Čím delší praxi bude učitel mít, tím více dostane přidáno. Začínající učitelé si tak polepší o 400 korun, zatímco ti nejzkušenější až o 1100 korun. K navýšení platů dojde i u nepedagogických pracovníků, jako jsou třeba kuchařky nebo školníci – tady to bude v průměru o 500 korun na osobu.

Na tiskové konferenci ukazoval Chládek navýšení platů učitelů názorně na 12. platové třídě, která je prý ve školství nejčastější. Zatímco začínající učitelé si polepší o 400 korun, tak jejich zkušenější kolegové dostanou navíc až 1100 korun.  

„Pro zaměstnance ve školství je to dobrá zpráva, že se bude řešit podle nás zdeformovaná platová tabulka u pedagogických pracovníků. V minulosti dostali přidáno hlavně mladí pedagogové, takže teď dojde k jakémusi narovnání,“ uvedl na brífinku předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík. U nepedagogických pracovníků se prý čeká na to, jak dopadnou jednání v rámci celé rozpočtové sféry. Pokud by se upravovaly tarifní tabulky, tak by se tam promítlo i navýšení v průměru o pětistovku.  

Ministerstvo školství má na vyšší platy přislíbeny dvě miliardy, tyto prostředky by podle Chládka měly stačit. „Zároveň máme s panem premiérem a ministrem financí předjednáno další navýšení rozpočtu ministerstva školství o 1,8 miliardy a teď je v jednání navýšení o 1,3 miliardy na další záležitosti v oblasti školství. Je to z toho důvodu, že byl rozpočet na školství dlouhodobě podfinancován,“ konstatoval ministr školství.   

V roce 2015 by pak podle Chládka mohl začít nabíhat kariérní řád, který je také spojen s navýšením platů učitelů. „Teď probíhají finální debaty o konkrétní podobě řádu, předpokládám, že od roku 2015 by mohlo být spuštěno pilotní ověřování kariérního řádu v praxi a od toho dalšího školního roku již bude nabíhat na všech základních a středních školách,“ uvedl ministr školství. V roce 2015 by také kariérní řád mohli projednat zákonodárci. 

Brífink po jednání Marcela Chládka s odbory (zdroj: ČT24)
Vydáno pod