ÚOOZ obvinil osm lidí kvůli evropské dotaci

Chrudim - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pondělí obvinil celkem osm lidí kvůli zakázce na modernizaci hotelu Bohemia v Chrudimi. Viní je z pokusu o dotační podvod a poškozování finančního zájmu Evropské unie. Informaci zveřejnilo v úterý večer Vrchní státní zastupitelství v Praze. Případ souvisí také s vyšetřováním zakázky na opravu Národního hřebčína v Kladrubech.

Pojítkem v obou případech je stavební společnost Metrostav, která opravovala chrudimský hotel rovněž vyšetřovaný v souvislosti s hřebčínem. Kvůli oběma případům zasahoval loni na jaře protimafiánský útvar na radnici v Chrudimi a Regionální radě regionu Severovýchod v Hradci Králové. Krátce po zásahu ÚOOZ obvinil devět lidí v souvislosti s opravou hřebčína v Kladrubech.

Státní zástupce Adam Borgula odmítl upřesnit identitu obviněných. „Ty informace, které mohu sdělit, jsou uvedeny v tiskové zprávě, více mi zákon neumožňuje,“ uvedl Borgula. Společnost Homa holding, která chrudimský hotel vlastnila, získala v roce 2012 dotaci 43 milionů korun na modernizaci hotelu z ROP Severovýchod. Homa holding od smlouvy na poskytnutí dotace letos v březnu odstoupil a později jej majitel i s hotelem prodal jiné firmě.