Údajné zneužití BIS v kauze Nagyová se projedná zvlášť

Praha – Olomoucké vrchní státní zastupitelství vyloučilo z kauz kolem Jany Nagyové případ údajného úniku informací z BIS k samostatnému projednání. Potvrdila to advokátka Katarína Kožiaková Oboňová, která zastupuje lobbistu Ivo Rittiga. V kauze kromě něj a Nagyové (dnes Nečasové) figurují také Rittigův obchodní partner Tomáš Jindra a advokát David Michal.

Advokáti podle Oboňové obdrželi vyrozumění, podle kterého olomoučtí žalobci již vydali usnesení o vyloučení údajných úniků BIS z kauz kolem Nagyové. Rittigova advokátka předpokládá, že proti usnesení žalobců podá stížnost. Definitivně se rozhodne až podle obsahu dokumentu, který obdrží v srpnu. „Můžu říct už teď, že proti postupu (žalobců) mám velké výhrady, takže je možné předpokládat, že budeme podávat stížnost,“ řekla ČTK Oboňová.

V této kauze podle dřívějších informací žalobců hrozí za trestný čin ohrožení utajované informace třem obviněným až 3 roky vězení, v jednom případě je horní sazba až 8 let.

Stejný postup zvolili žalobci také v případu údajného zneužití vojenské rozvědky. Případ vyloučili z ostatních kauz v polovině května. Advokáti proti rozdělení kauzy podali stížnost, která byla na začátku června zamítnuta. O několik dní později pak soud obdržel obžalobu a na konci června trestním příkazem uložil Nečasové roční podmínku.

Soud také rozhodl o zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka a případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Ondreje Páleníka a Milana Kovandy, postoupil k vyřešení ministerstvu obrany. Olomoučtí žalobci proti tomu podali odpor, a tak se soud bude kauzou zabývat v hlavním líčení.