Blížící se mikrospánek na sobě nepoznáte, důležitá je prevence

Praha – Dopravních nehod způsobených únavou a mikrospánkem přibývá. Za poslední půlrok vzrostl počet případů o deset procent ve srovnání s 1. pololetím roku 2013. Léto a čas dovolených je navíc nejrizikovějším obdobím roku. Včerejšek byl dosud na silnicích nejtragičtějším dnem letošního roku, při nehodách zemřelo 7 lidí. Více ZDE

Blížící se mikrospánek na sobě řidič většinou nepozná. „V každém případě by řidič měl dodržovat bezpečnostní přestávky a každé dvě tři hodiny se na pár minut projít kolem auta a napít se. Nepijte studené nápoje, spíše z termosky něco teplejšího,“ doporučuje dopravní psycholog Martin Kořán. 

Překonávání únavy vůlí většinou nemá smysl 

Pokud na sobě řidič pociťuje únavu, měl by zajet k nejbližšímu parkovišti či odstavné ploše a tam si na půl hodiny zdřímnout, doporučuje Kořán. „Překonávání únavy vůlí většinou nemá smysl a končí tragicky,“ upozorňuje.

Kořán: Překonávání únavy vůlí většinou nemá smysl (zdroj: ČT24)

Kořán: Považujete se za dobrého řidiče? Nejprve najeďte 100 tisíc kilometrů

Nejohroženější skupinou na silnicích jsou podle statistik nehodovosti muži do 26 let. „Jsou to čerství řidiči, kteří zatím nemají vytvořeny správné řidičské návyky. Často jedou s partou plným autem a v mnoha případech sednou do auta, i když předtím užili alkohol. Často přeceňují rozsah svých schopností. Většina nehod tohoto typu jsou nehody jednoho vozidla, tedy ne srážka s jiným vozidlem, ale například se stromem či jinou stojící překážkou,“ popsal Kořán.

Ani v koloně si nečtěte a nepište sms

Silným faktorem dopravních nehod je také nepozornost a nezodpovědnost. Lidé často telefonují za jízdy a provozují aktivity, které přímo nesouvisí s řízením, ať už to je sledování nejrůznějších displejů, psaní sms, čtení novin. „I když jste v koloně a myslíte si, že se nic neděje a můžete v pozornosti polevit, nedělejte to,“ apeluje Kořán. Následky totiž bývají často tragické. 

Martin Kořán, dopravní psycholog:

„Všude ve světě existují varující kampaně, které jsou mnohem drsnější, než byla u nás kampaň Filipa Renče: Nemyslíš, zaplatíš. A nikde se nesetkaly s takovým politickým odsouzením jako u nás. Naše kampaň byla odsunuta do vysílání po 22. hodině. Přitom je v ní velice pečlivě a podrobně popsáno, jaké situace jsou nebezpečné a jakým způsobem k nim dochází. Kampaň apeluje na lidi, aby si například uvědomili, že je dobré se připoutat i na krátkou vzdálenost, nebo nevozit za sebou fotoaparát nebo plato s vajíčky. To se při prudkém zastavení může stát neřízenou střelou, která může posádku zranit.“

Nepozorný řidič
Zdroj: ČT24