Senioři – snadné oběti zločinu. Získají statut chráněné osoby?

Praha – Za první pololetí tohoto roku se více než 2,5 tisíce seniorů stalo obětí trestného činu. Nejčastěji jsou terčem krádeží a loupežných přepadení. K tomu ale často napomáhá i jejich chování. Rada seniorů chce, aby čeští důchodci měli - po vzoru Slovenska - statut chráněné osoby. Pachatelům, kteří by na ně zaútočili, by pak automaticky hrozily přísnější tresty. Ministerstvo vnitra návrh zkoumá.

Události: Senioři a zločin (zdroj: ČT24)

Většina případů má společného jmenovatele – důvěřivost. Například v Mostu teď řádí muž, který nabízí vyčištění šperků. Ty ale místo toho ukradne. Obětí jsou ve všech případech seniorky. „Muž ženám namluví, že bydlí ve stejném domě, že jí šperky vyčistí u sebe a pak přinese zpět,“ popisuje policejní mluvčí Ludmila Světláková. Seniorky se už ale muže nedočkají.   

Počty trestných činů páchaných na seniorech jsou ale zřejmě mnohem vyšší. Většina starších lidí se totiž stydí, že je někdo napálil, berou to jako své osobní selhání a raději nic neoznámí. Policie se snaží seniory před podvodníky varovat, například v rámci tzv. Senior akademií. Radí hlavně neotvírat cizím lidem, nenechat si vnucovat levnější energie a k nutným opravám v bytě si přizvat příbuzné jako dohled.

Jak zloději seniory okrádají:

  • Kapesní krádeže
  • Prodej předraženého zboží
  • Předražené služby (výměna zámků apod.)
  • Výmluvy na příbuzné, kteří údajně potřebují peníze
  • Údajná výhra v soutěži či přeplatek na energiích
  • Rozměňování peněz

Seniorům by možná mohl pomoci statut chráněné osoby. To prosazuje Rada seniorů. Její místopředseda Oldřich Pospíšil si myslí, že by důchodci získali ve společnosti větší úctu.

Na Slovensku mají senioři statut chráněný osoby už skoro deset let. Soudy automaticky vynáší tvrdší tresty nad zločinci, jejichž obětí byl právě důchodce. Na druhou stranu statistiky ukazují, že v posledním roce násilných přepadení důchodců na Slovensku přibylo. Pachateli jsou nejčastěji mladíci závislí na drogách.

V Česku institut chráněné osoby neexistuje. Trestní zákoník zná jen úřední osoby a přitěžující okolnosti, jakou může být například napadení záchranářů. Ministerstvo vnitra podle svého mluvčího Vladimíra Řepky v tuto chvíli porovnává české a slovenské právo. „Když vyhodnotíme, že je tento institut potřeba zavést v Česku, tak se o to pokusíme,“ uvedl Řepka. 

Advokát Jaroslav Ortman je k možné novince spíše skeptický. „Statut úřední osoby nebo osoby, která je chráněna zákonem, může mít jen určité povolání anebo určitá činnost. Vázat to na věk nebo příslušnost k nějaké generaci, to je totální nesmysl,“ domnívá se advokát.

Statut chráněné osoby by rád prosadil i ministr školství Marcel Chládek - pro učitele a vychovatele. Svůj návrhl předloží na podzim.