Pošta by měla zůstat v rukou státu, shodl se Chovanec s premiérem

Praha – Vláda nepočítá s privatizací České pošty. Podnik by měl zůstat státní a neměl by se snižovat počet regionálních poboček. Shodli se na tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Sobotka na vnitro zamířil v rámci svých inspekčních cest po jednotlivých resortech; schůzka proběhla příznačně na nejznámější české poště v pražské Jindřišké ulici.

Proces transformace pošty na akciovou společnost by se měl zastavit. „Chceme tento proces zastavit a umožnit poště nakládat se svým majetkem. Pošta by měla být jasným vyslancem českého státu i ve venkovských oblastech… V těchto místech je pošta mnohdy posledním vyslancem státu a o to nemůžeme přijít,“ prohlásil Chovanec. Pošta provozuje téměř 3 300 poboček, většina z nich je ztrátových. 

Podle Chovance by měla pošta dostávat od státu na provoz ztrátových poboček ideálně miliardu korun ročně. „Bude to ještě předmětem diskuse s ministrem financí a v rámci koalice. My předložíme jasný výpočet, který tu částku odůvodní. Ideál je kolem miliardy, ale nepředpokládám, že se nám té částky podaří dosáhnout,“ uvedl Chovanec.

Také premiér souhlasí s tím, že by pošta – pokud bude plnit svoji funkci – měla mít šanci na určitou podporu ze strany státu. Podle Sobotky by se na dotování ztrátové pobočkové sítě mohly podílet i kraje – podobně jako tomu je u železniční přepravy. Kraje nejsou proti, chtějí ale mít své zastoupení v dozorčí radě, aby měli přehled o nakládání s penězi, uvedl šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Roční zisk pošty je kolem 300 milionů korun a tržby 20 miliard korun.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik ve vysílání ČT24 podotkl, že na podzim proběhnou komunální volby. „Pohlídáme si, nakolik jsou to skutečně vážně míněné sliby a nakolik jsou to pouze předvolební lákadla,“ prohlásil Kováčik s odkazem na rušení poboček. 

Sobotka: Registr smluv by měl fungovat od příštího roku

Sobotka Chovancovi také uložil, aby připravil novelu zákonů o politických stranách. Ta by měla mít přísnější limity a požadavky na financování politických stran, hlavně co se týká limitů pro sponzorské dary. 

Příští rok by měl podle Sobotky fungovat registr veřejných smluv. Vnitro nyní připravuje příslušný pozměňovací návrh zákona. V registru bude veřejná správa publikovat všechny smlouvy, které se týkají veřejných výdajů. 

Podle Sobotky by se také ministerstvo vnitra mělo aktivněji chopit koordinace politiky státu v oblasti IT systémů, kde se prý na všech ministerstvech a orgánech státní správy často naráží na nevýhodné smlouvy. „Narážíme na situace, kdy je stát rukojmím v rukách firem, které dodávají informační technologie,“ prohlásil Sobotka. Služby jsou podle něj také různě kvalitní.

Sobotka již má za sebou většinou návštěv vládních úřadů, kam se vypravil po půl roce fungování kabinetu. Při setkáních s ministry hodnotí, jak se jim daří plnit zadané úkoly. Cesty chce zopakovat za další půlrok.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se mu podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem a ministerstvy. 
  • Zemědělství: Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku.
  • Zdravotnictví: Ministr Svatopluk Němeček v očích premiéra začal rychle plnit vládní sliby, například navýšení plateb za státní pojištěnce nebo plánované zrušení regulačních poplatků. 
  • Spravedlnost: Na inspekční návštěvě ministryně Heleny Válkové (ANO) dostal premiér příslib, že všechny tři prioritní novely, tedy občanský zákoník, insolvenční zákon a exekuční řád, vláda dostane během tohoto roku. Válková také dostala pochvalu za poctivou přípravu zákonů.
  • Místní rozvoj: S ministryní Věrou Jourovou (ANO) premiér probíral zejména čerpání peněz z evropských fondů. V září a v říjnu by vláda měla začít vyjednávat o schválení nových operačních programů. Největším problémem je podle Sobotky dotahování skluzu v čerpání po minulých vládách. 
  • Sociální věci: Při setkání s ministryní Michaelou Marksovou hovořil premiér o postupu při rušení druhého pilíře důchodové reformy. Ministryni pochválil za valorizaci penzí a za prosazení porodného i na druhé dítě, upozornil také na pokračování smlouvy s firmou provozující systém na vyplácení sociálních dávek.
  • Životní prostředí: Po setkání s ministrem Richardem Brabcem (ANO) označil premiér za nejdůležitější problém čerpání evropských peněz.
  • Obrana: Ministra obrany Martina Stropnického (ANO) pochválil za úspory či prodej nepotřebného majetku; také přislíbil navýšit resortní rozpočet pro příští rok na 43,5 miliardy korun.