Ministerstvo připravilo síť na ebolu, věří, že nakažené rychle zachytí

Praha – Přestože ministerstvo zdravotnictví i vrchní hygienik věří, že v Česku nehrozí velké riziko epidemie eboly, připravili opatření pro případ, že se nemoc přesto objeví. Součástí jsou informační letáky pro lidi cestující do zahraničí či výstražný systém, který má zafungovat, když se objeví pacient s příznaky eboly. Rozpoznat by je mohla již posádka letadla. Připravená opatření ve středu ještě zhodnotí epidemiologická komise.

Epidemie viru Ebola-Zaire, která vypukla v západní Africe, zabila již stovky lidí a na rozdíl od předchozích výskytů i dalších kmenů eboly vážně znepokojila i evropské státy. Postupy pro případ, že by někdo krvácivou horečkou onemocněl, připravilo i české ministerstvo zdravotnictví, ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) však současně ubezpečil: „Riziko závažné epidemie onemocnění ebola je pro občany České republiky minimální.“ Dodal, že přichystaná opatření ve středu posoudí epidemiologická komise.

Ačkoli je součástí opatření způsob, jak nalézt lidi s příznaky eboly, za klíčovou považuje ministerstvo prevenci. Připravilo proto informační letáky, které personál i cestující na mezinárodních letištích a nejdůležitějších železničních stanicích informují, jak se v rizikových oblastech nákaze vyhnout a jak rozpoznat příznaky.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta upozornil, že základem prevence je dodržování zásad osobní hygieny. Při cestě do oblastí zasažených epidemií eboly je ale důležitá také opatrnost. „Vyhýbat se kontaktu s osobami podezřelými z nákazy, neúčastnit se pohřbů, které bývají v této oblasti častým zdrojem přenášení, vyvarovat se konzumace tzv. masa z buše, vyhýbat se oblastem, kde se mohou nakazit například od zvířat,“ shrnul Vladimír Valenta. Dodal, že ebolu přenášejí například netopýři či kaloni.

Hlavní hygienik o návratech z rizikových oblastí:

„Při příjezdu by občané měli pozorovat svůj zdravotní stav a v případě příznaků, které by mohly směřovat k podezření na tuto nákazu – zvýšená teplota, průjem, projevy krvácení – bezprostředně informovat lékaře, který potom spouští systém epidemiologické služby.“

Podle Svatopluka Němečka počítají opatření pro ochranu před šířením eboly se dvěma eventualitami, kde se nemoc projeví. V prvním případě může jít již o palubu letadla přistávajícího v Česku. „Máme vypracovánu speciální směrnici pro výskyt mimořádné události podléhající mezinárodním předpisům,“ upozornil ministr zdravotnictví. Alternativou potom je, že se ebolu podaří rozpoznat ve zdravotnickém zařízení.

Pokud se v Česku objeví někdo s příznaky eboly, postarají se o něj zdravotníci v Praze. „Jako špičkové zdravotnické zařízení, které se infekcím věnuje, je určena nemocnice na Bulovce, která je připravena toto onemocnění zvládat,“ uvedl ministr Němeček.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína. U nejnebezpečnějších kmenů viru se úmrtnost pohybuje kolem 90 procent. Pacienta je možné pouze zavodňovat a posilovat jeho imunitní systém. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu. Současné epidemii ve státech Guinea, Libérie a Sierra Leone podlehlo už přes 720 lidí. Odborníci sice na riziko přenosu do Evropy upozorňují, podobně nekontrolovatelné šíření nemoci je ale v evropských podmínkách prý nepravděpodobné.

Tisková konference ministra Němečka: Rizika nákazy virem ebola v Česku (zdroj: ČT24)