Stát začal kontrolovat majetky podezřelých zbohatlíků

Praha - Ministerstvo financí rozjelo kontroly podnikatelů z šedé zóny politiky - takzvaných kmotrů. Podle serveru Aktuálně.cz začal jeden z útvarů ministerstva porovnávat majetek podezřelých podnikatelů s jejich daňovými výkazy. Měl by tím odhalit případné praní špinavých peněz. Prověrky se zaměří i na majetek příbuzných a firem kmotrů.

Podle zjištění Aktuálně.cz akci rozjíždí Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí. Útvar má při zkoumání majetku největší možnosti získávání informací - dokáže získat a propojit informace jak z bankovních účtů, tak od celníků a finančních úřadů, ale i od policie a tajných služeb, pojišťoven, auditorů, daňových poradců a advokátů. Má navíc možnost zjišťovat i majetky v zahraničí.

Ministerstvo financí oficiálně odmítá výslovně potvrdit, že se hodlá zaměřit zejména na kmotry. Potvrzuje však „intenzivní“ porovnávání majetků a příjmů u podezřelých osob.

„V budoucnu se útvar bude intenzivně zabývat mimo jiné i některými subjekty (fyzické i právnické osoby), u kterých na základě provedeného šetření a získaných informací je podezření z praní špinavých peněz. Jedná se mimo jiné o případy nabytého majetku, které zásadně nekorespondují s faktickými příjmy jednotlivých subjektů,“ stojí ve stanovisku ředitele Finančního analytického útvaru Milana Cícera.

Mají se bát i bývalí politici?

Server dále uvádí, že zatím není jasné, zda se vedle kmotrů mají začít bát i bývalí politici, kteří po odchodu z politiky začali utrácet miliony. Posledním takovým případem je bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek, k nejznámějším patří expremiér Stanislav Gross. Kontroly se prý nevyhnou ani manželkám či dalším příbuzným.

„Porovnání majetků a příjmů je jednoznačně nejsilnější nástroj proti korupci. Když už nic, zpravidla tak prokážete daňové úniky. Bohužel na to doposud nikdo nechtěl slyšet, nástroje na to přitom jsou,“ řekl Aktuálně.cz František Bublan, bývalý ministr vnitra. Bublan nicméně upozorňuje, že půjde jen velmi těžko zkontrolovat, zda výběr prověřovaných osob není a nebude účelový. „Jde o to, jak se ti lidé budou vybírat. Aby to nebylo tak, že se potřebuju zbavit konkurenta, proto mu vlítnu na majetek. A upřímně - to se ohlídat moc nedá, finanční správa si vždy najde nějaký důvod,“ doplnil Bublan.

Ministerstvo financí nicméně ujišťuje, že kontroly budou jen u osob, u nichž bude existovat nějaké podezření, že si „žijí nad poměry“.

Kmotři ODS
Zdroj: ČT24