Limity na operace pro lidi s Parkinsonem přestávají stačit

Brno – Počet lidí v Jihomoravském kraji, kteří žijí s voperovaným neurostimulátorem, dosáhl téměř 150. Přístroj vysílá skrze elektrody signály do mozku, díky nimž se především u lidí nemocných Parkinsovonou chorobou daří omezit nekontrolovatelné pohyby, kterými se nemoc projevuje. Protože baterie udržující neurostimulátor v chodu vydrží přinejlepším sedm let, přibývá pacientů, u nichž je třeba ji vyměnit. Počty operací jsou vzhledem k finanční nákladnosti striktně stanoveny pojišťovnou, nemocnice se tak dostávají do situace, kdy musí vyvážit zákroky u nových i starých pacientů.

Příklad Hany Neníčkové ukazuje, jak zákeřná Parkinsonova choroba může být. Život jí změnila už ve 36 letech a začala docela nenápadně – začal ji bolet prst na pravé ruce. Pak se ale bolest rozšířila do celé půlky těla a dostavily se nekontrolovatelné pohyby těla. „Úplně jsem tancovala,“ vzpomíná. Elektrické impulsy z neurostimulátoru, který jí lékaři implantovali do těla, mimovolní pohyby kontrolují.

Neurolog Ivan Rektor z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně podotýká, že jen materiál při zákroku přijde na milion korun. Provádějí ho pouze tři české nemocnice a těm pojišťovny stanovily zhruba dvacet operací ročně. Jenže v důsledku dosluhujících baterií by bylo třeba počet zvýšit.

Podle Ivana Rektora brněnská nemocnice pokrývá zvyšující se počet staronových pacientů a stíhá i operace pacientů nových. To Na Homolce by potřebovali limit operací zvýšit. Stejný počet pacientů přichází pro reimplantaci a stejný počet pacientů na první operaci, naznačuje rostoucí potřebu zákroků neurochirurg Dušan Urgošík.

Přibývá čekatelů na operaci neurostimulátoru (zdroj: ČT24)

Stimulátor představuje neocenitelnou pomoc pro lidi s chorobou. Sice nemoc neléčí, jen pomáhá zmírnit příznaky, pacienti s ním ale mohou žít relativně normálně. Operativní vpravení neurostimulátoru do těla probíhá v ČR už 16 let, od té doby pomohl přístroj 350 pacientům. Čím více lidí ho má, tím víc jich postupem času bude potřebovat výměnu.

Parkinsonova choroba

  • Vzniká v důsledku nadměrného odumírání buněk tvořících dopamin v části středního mozku.
  • Dopamin tělo potřebuje k přenosu informací mezi nervovými buňkami.
  • Nemocí v ČR trpí kolem 25 tisíc lidí, přibližně desetina z nich onemocní ještě před dosažením čtyřiceti let.
  • Příčiny nemoci zůstávají stále nejasné; uvažuje se o dědičné predispozici v kombinaci s vlivy vnějšího prostředí
  • Na vznik Parkinsonovy nemoci byl prokázán přímý vliv užívání heroinu.