Nekvalifikovaní průvodci překrucují českou historii

Praha - Česko zažívá vrchol turistické sezony, návštěvníci tuzemských památek si ale čím dál více stěžují na místní průvodce. Často jim totiž chybí kvalifikace. Slavné české legendy tak mnohdy vydávají za skutečnost nebo si zcela vymýšlejí. Česká legislativa od roku 2008 umožňuje provádět skupiny turistů prakticky komukoliv. Průvodci-profesionálové nyní proto volají po tom, aby se profese znovu stala místo živnosti volné živností vázanou.

Od roku 2008 už nemusí průvodci prokazovat před živnostenským úřadem své vzdělání. Od té doby se tak průvodcem může stát zkrátka každý - bez jazykových zkoušek, i bez prokazatelných znalostí historie. Podle odhadů až 60 procent průvodců své podnikání ani neohlásí.

V zahraničí jsou přitom pravidla pro průvodcovskou praxi mnohem přísnější. „V Rakousku nemůžete průvodcovat s českým průvodcem, protože tam jsou rakouští průvodci, a máte-li tam skupinu, tak tam musí být u toho rakouského průvodce,“ potvrzuje ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská.

Pardubice jako „pár dubů“ a Češi střílející si do vlastního muzea

V centru Prahy například nekvalifikovaní průvodci zasvěcují turisty do začátku husitských válek. Sérii konfliktů podle nich vyvolalo to, že jeden z politiků Nového města hodil na Jana Želivského z okna kámen. Faktickým začátkem válek ale byla první pražská defenestrace. Jan Želivský tehdy velel skupině, která vyházela z oken radnice konšely nepřátelské husitům.

  • Renata Blažková, profesionální pražská průvodkyně: „Zahraniční průvodci často zaměňují legendy a historická fakta nebo někdy přímo legendy za historická fakta vydávají. Třeba legendu o sv. Janu Nepomuckém, podle které býval zpovědníkem královny. Podle těchto zahraničních průvodců byl ale přímo jejím milencem.“
Téma Událostí: Nekvalifikovaní průvodci po českých památkách (zdroj: ČT24)

Některé výklady bývají tendenční i politicky. V Praze například jedna ruská průvodkyně před budovou Národního muzea turistům řekla, že si Češi její fasádu rozstříleli sami a teď ji ukazují turistům a stěžují si na chování Rusů během srpnové okupace v roce 1968.

Prohlídky města Pardubice začínají nejčastěji u dominanty města - Zelené brány. Už u ní ale nekvalifikovaní průvodci poprvé fabulují. Název Pardubice totiž podle nich vychází z toho, že u brány rostlo „pár dubů“. Podle historiků je to absolutní nesmysl.

Ministerstva se na regulaci průvodců neshodnou

Ministerstvo pro místní rozvoj, které se stará o cestovní ruch, a ministerstvo průmyslu a obchodu, které řeší živnosti, si základní fakta vykládají rozdílně. „Země vyspělé západní Evropy mají tuto službu regulovanou a určitě vědí proč,“ říká Jiří Houdek ze sekce cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj. Naopak podle ředitele odboru živností z ministerstva průmyslu a obchodu Petra Komínka je průvodcovství ve většině evropských zemí neregulovanou činností.

Na dvě stovky cestovních kanceláří, stovky restaurací nebo nočních podniků a stovky průvodců ovšem živnostenský úřad disponuje v centru Prahy jen osmi kontrolory. Ti letos provedli celkem 31 kontrol. Pokud by se přes odpor ministerstev podařila prosadit regulace průvodcovské činnosti, musel by mít každý zahraniční průvodce zkoušky z české historie.