Žalobci se zásadních změn nejspíš nedočkají, Zeman se bouří

Praha - Žalobci se větší nezávislosti zřejmě nedočkají. Z původní novely zákona o státním zastupitelství totiž podle Lidových novin vypadlo několik klíčových prvků, například vznik takzvaného protikorupčního speciálu. Ten se měl zaměřovat na boj s kriminalitou v politice. Podle ministerstva ale současný model funguje dobře, a zvažuje tak jen dílčí úpravy. S názorem ministerstva nesouhlasí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ani pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Žalobci se větší nezávislosti zřejmě nedočkají (zdroj: ČT24)

Zdá se, že z původního zákona o státním zastupitelství, který loni ze sněmovny stáhla Rusnokova vláda, zřejmě vypadne několik klíčových bodů. Novelu má na starosti náměstek ministryně Válkové Robert Pelikán, který s větší nezávislostí státních zástupců nepočítá. „Hlavní změnu oproti původní novele představuje posun v těžišti. Kontrola nad státními zástupci by se měla vrátit do exekutivy,“ konstatoval.

S novou koncepcí ale nesouhlasí Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „S výjimkou funkčního období vedoucích státních zástupců se návrhy pohybují mimo rámec věcného záměru schváleného vládou, který je pro tuto legislativní práci závazný,“ upozornil. S tím souhlasí i Bradáčová. „Pokud by mělo být do této konstrukce zasaženo (…), tak ministerstvo je autorem zákona, je to legitimní, ale pak je potřeba přistoupit opětovně k legislativnímu procesu, prodiskutovat novou osnovu, projít legislativním procesem,“ řekla portálu ČT24.

Podle šéfa žalobců jdou úvahy o omezení nezávislosti žalobců proti směru, který byl vytčen zřízením státního zastupitelství v roce 1993. „Systém byl tehdy nastaven tak, aby se omezil vliv moci výkonné na činnost státního zastupitelství, aby veřejná žaloba fungovala skutečně demokraticky,“ zdůrazňuje Zeman.

Pelikán: Státní zástupci by nebyli kontrolováni, vznikla by čtvrtá moc ve státě

Pelikán se ale obává, že pokud by vešla v platnost původní novela, hrozilo by, že vznikne čtvrtá moc ve státě. „Státní zástupci by nebyli nikým a ničím kontrolováni,“ varoval. Bradáčová ale toto tvrzení důrazně odmítá. „Neslyšela jsem jediný konkrétní argument ze zákona, pouze tuto floskuli,“ prohlásila. Pokud to tak skutečně je, očekávala bych nad tématem věcnou diskusi a konkrétní argumenty, o které se Pelikánovy výroky opírají. „Pokud ministerstvo má novou vizi, která spočívá v tom, že by naopak proti současnému stavu mělo ministerstvo více zasahovat do řízení státního zastupitelství, pak je to nová koncepce a tu je třeba podrobit diskusi,“ zdůraznila.

Lenka Bradáčová
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Pelikán prosazuje oproti původnímu návrhu několik změn, mezi nimi i původně zamýšlený protikorupční speciál, který měl při Nejvyšším státním zastupitelství sdružovat vybrané žalobce se zaměřením na boj s kriminalitou v nejvyšších patrech státního aparátu. Místo toho by se měla zřídit pouze pracoviště specializovaná na určité typy kriminality. Stejně jako původní novela ponechá nový návrh funkční období vedoucích státních zastupitelů. Nově by ale žalobci mohli získat mandát opakovaně.

Debata o podobě nového zákona by měla zaznít na půdě Poslanecké sněmovny už v září. Premiér Bohuslav Sobotka chce, aby ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh novely do konce roku.

Vydáno pod