Pět lidí mělo připravit stát o 300 milionů, organizátor vše řídil z vězení

Praha - Policie navrhla obžalovat pět lidí a jednu firmu kvůli krácení daní. Státu měli neodvedením DPH a daní z příjmu právnických osob způsobit škodu 289 milionů korun. Mezi obviněnými je i daňový poradce a advokát. Jeden člověk navíc organizoval trestnou činnost z věznice. Na případu s krycím názvem KLIMA pracovali detektivové od léta 2011. V poslední době na něm v rámci týmu Kobra spolupracovali i s lidmi z finanční správy.

Podle vyšetřovatelů působila skupina osob v několika obchodních společnostech, kde pod záminkou reklamní činnosti vytvořili řetězce předstíraných nákupů a prodejů s vystavováním daňových dokladů. Finančnímu úřadu poté předkládali daňová přiznání s nepravdivými údaji. „Tímto způsobem měli docílit neoprávněného a nezákonného snížení vlastní daňové povinnosti,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Hlavním organizátorem, bez jehož pokynů se podle policie neobešel ani jeden ze členů skupiny, měl být muž, který je nyní ve vězení pro obdobnou trestnou činnost. Skupinu měl řídit nejdříve na svobodě a poté i z vězení. Podle kriminalistů měl navíc úzce spolupracovat i se svým obhájcem, jehož prostřednictvím předával z vězení ostatním pokyny.

Daňový poradce měl skupině pomáhat nelegálně optimalizovat daňová přiznání, aby u obchodních společností vznikla minimální daňová povinnost. Do podvodů měla být podle policie zapojena i manželka hlavního organizátora, která na základě jeho pokynů zajišťovala každodenní chod společností.

Kriminalistům se podařilo zajistit jako výnos z trestné činnosti 8 milionů korun v hotovosti, 6,5 milionu korun na bankovních účtech, nemovitosti v hodnotě cca 10 milionů korun, vozidla v hodnotě cca 7,5 milionu korun a dále pohledávky ve výši 110 milionů korun. Pět fyzických a jednu právnickou osobu navrhla policie obžalovat pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. „Dvě fyzické osoby jsou navíc obviněny ze zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti,“ dodal Ibehej.