Babiš přidá Brabcovi, vědci zatím nic slíbené nemají

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pokračuje ve vyjednávání o dodatečných penězích, které by mohl v příštím roce poskytnout ze státního rozpočtu. S požadavkem na 700 milionů za ním přišla předsedkyně Technologické agentury Rut Bízková, Babiš hovořil také s předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem, který potřebuje čtvrt miliardy. Od ministra ale žádný z nich příslib peněz nedostal. O požadavcích se bude dále mluvit v rámci celého rozpočtu pro vědu a výzkum a konečné rozhodnutí padne až po jednání Babiše s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Jasno už má naopak ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dostal příslib desítek milionů na platy či provoz NP České Švýcarsko.

Brabec jednal o rozpočtu svého resortu s Babišem už v pátek a bude ještě pokračovat, až se vrátí z dovolené. Již vyjednané peníze by měly jít především na mírné zvýšení platů v resortu, v České geologické službě a České inspekci životního prostředí mají vzrůst proti letošnímu roku o 3,5 procenta. Celkem 25 milionů chce potom Brabec poslat na povodňovou službu Českého hydrometeorologického ústavu a 10 milionů Národnímu parku České Švýcarsko. Ten by však současně měl shodnou částku do rozpočtu poslat. Jednat chce Brabec ještě o penězích na kofinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí. „Finální částka bude záviset na reálném čerpání z OPŽP v průběhu roku,“ uvedla mluvčí Brabcova úřadu Petra Roubíčková.

Předsedkyně Technologické agentury Rut Bízková přišla na ministerstvo s žádostí o přidání 700 milionů korun. „Rozpočet je letos 2,9 miliardy, příští rok je plánován 2,8 miliardy, ale to by neumožnilo podporu všech programů, které vláda schválila,“ upozornila Bízková. Chtěla by proto napřesrok hospodařit zhruba s 3,5 miliardy. Před jednáním s Babišem uvedla, že chybějí peníze na programy Epsilon, Gama a Delta. Po schůzce s ministrem ale oznámila, že agentura zatím nemá definitivní příslib, že 700 milionů navíc dostane.

Stejně dopadl i šéf Akademie věd Drahoš, který žádal navýšení 4,5miliardového rozpočtu instituce o 450 milionů korun. Zmínil přitom vnitřní dluh akademie a novou strategii, kvůli níž je ochoten přesvědčovat i poslance. Babiš ale už v úterý řekl, že celé vědě plánuje přidat jen 900 milionů korun. Celkové požadavky klíčových výzkumných organizací jsou však mnohem větší.

Ve většině případů Babiš z plánů na zeštíhlení rozpočtů slevil

Ministr financí v těchto dnech jedná s ministry či zástupci výzkumu o požadavcích na příští rok. Ve většině případů slevil z plánů na zeštíhlení rozpočtů, například ministru školství slíbil zhruba pět miliard navíc, na dopravu půjde dodatečná miliarda.

O penězích na vědu se zatím nerozhodlo (zdroj: ČT24)

Dodatečné výdaje z rozpočtu ostře kritizuje Babišův předchůdce v Letenské ulici Miroslav Kalousek (TOP 09). Míní, že vydáváním miliard vláda zvyšuje strukturální deficit. „Rozdávat z cizího zejména na dluh umí každý. Andrej Babiš je na tom lépe, protože se ekonomika vzpamatovala, což není zásluhou současné vlády. Naší zásluhou je, že současná vláda teď může stavět na zdravých makroekonomických parametrech,“ řekl Kalousek.

Babiš však po úterním vyjednáváním s ministry slíbil, že se deficit navzdory vyšším výdajům nezvýší. Chce nahradit 16 miliard, které ministři dostanou, efektivnějším výběrem daní a peněz ze státních firem.