Žena, která se po ztrátě dokladů stala majitelkou zadlužené firmy, se brání

Ostrava - Žaneta Kočková z Ostravy, která se nevědomky stala jednatelkou jablonecké firmy Frankie Group a finanční úřad po ní chce dva a půl milionu korun, se brání. Tvrdí, že s firmou nemá nic společného a podala trestní oznámení. Jediné vysvětlení které má, je, že někdo zneužil její občanský průkaz, který ztratila loni v létě. Policie případ začala šetřit kvůli podezření z podvodu a poškozování cizích práv.

Žena, která se po ztrátě dokladů stala majitelkou zadlužené firmy, se brání (zdroj: ČT24)

O tom, že je vedená jako jediná jednatelka firmy Grankie Group, se nezaměstnaná matka dvou malých dětí dozvěděla, když ji na žádost jabloneckého finančního úřadu vyhledala policie. Úřad po ní chce půldruhého milionu za nezaplacené sociální pojištění zaměstnanců firmy, která má jako předmět podnikání silniční dopravu, provoz střelnice a myslivost. Vychází ze smlouvy ze září minulého roku, kterou převedl bývalý jednatel František Vojtíšek svou firmu právě na Kočkovou. Jablonecký magistrát ověřil kopii smlouvy podepsanou pouze Vojtíškem. „V Jablonci nad Nisou jsem nikdy nebyla, pana Vojtíška neznám,“ opakuje Kočková.

Firma patřila vícemistrovi Evropy v závodech tahačů

František Vojtíšek je bývalým vícemistrem Evropy v závodech tahačů. Česká televize se ho marně snažila kontaktovat v místě bydliště, nebere telefon, nereaguje na maily. Sídlo firmy v Jablonci nad Nisou už také opustil. Podle jeho známého Libora Halamy je v zahraničí. Loni v létě ale poskytl rozhovor jabloneckému Deníku. S jeho redaktorem hovořil mimo jiné o svém podnikání a finančních problémech. „Musíme sehnat jiného partnera. Vedeme jednání, musíme tu situaci nějakým způsobem překlenout,“ řekl tehdy Deníku. A na konci září papírově převedl firmu Frankie Group za sto tisíc na Kočkovou z Ostravy. Stačily dva jeho podpisy.

Kočková nahlásila ztrátu občanského průkazu na policii a po dvou týdnech ji dokonce dostala zpátky. Trestní oznámení podala, protože se bojí, že by v důsledku toho mohla přijít nejen o sociální dávky, ale také o děti. Trestní oznámení jí pomohl sepsat právník neziskové organizace Vzájemné soužití. Policie jí už odpověděla, že zahájila šetření. „Mám veliký strach. Bojím se, že by se mohlo něco stát mé rodině. A hlavně s tím nemám nic společného. Takové dluhy bych nikdy nedokázala splatit,“ uvedla Žaneta Kočková.