ODS se vrací do centra Prahy. Místo do svého ale míří do nájmu

Praha – Poslanecká sněmovna má prázdniny a občanská demokracie využívá volný čas k přestěhování své centrály do nové budovy. Místo na Pankráci bude pro příště sídlit v Truhlářské ulici na Starém Městě. Strana se tak po pěti letech vrací do centra Prahy, ovšem s tím rozdílem, že místo ve vlastním bude v nájmu. Kde všude se dělala „modrá“ politika?

SNĚMOVNÍ ULICE

Sněmovní ulice - sídlo ODS do roku 2003
Zdroj: ČT24/Google street view

Od svého vzniku až do roku 2003 sídlila občanská demokracie naproti dolní komoře – Pražské arcibiskupství jí pronajímalo dům ve Sněmovní ulici. Změna přišla až poté, co Václava Klause v čele strany vystřídal Mirek Topolánek. „Roční nájem se pohyboval kolem šesti až sedmi milionů korun. Když jsme si spočítali, kolik jsme tam za deset let zaplatili, zjistili jsme, že bychom za to měli vlastní sídlo,“ vysvětloval odchod ze Sněmovní ulice tehdejší stranický mluvčí Petr Husák. Arcibiskupský dům pro své účely v současnosti používá Poslanecká sněmovna.

JÁNSKÝ VRŠEK

Jánský vršek - sídlo ODS v letech 2004–2009
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Sousloví „Jánský vršek“ zůstává i dnes spojeno s obrazem ODS coby hegemona české pravice. Památkově chráněnou budovu několik desítek metrů od Pražského hradu strana koupila na podzim 2003 za sto milionů korun od lidí spojených s vytunelovanými peněžními ústavy Ekoagrobanka a První slezská banka. „Nevím o tom vůbec nic. Nás zajímal hlavně ten barák,“ prohlásil tehdy Topolánek. Objekt ovšem zřejmě nevyhovoval stranickým potřebám, protože už po čtyřech letech začala partaj hledat sídlo nové – a zamířila na Pankrác. Dům na Jánském vršku potom výhodně prodala v roce 2011 za 139 milionů. Novým vlastníkem se stala neprůhledná společnost se sídlem na Gibraltaru.

PANKRÁC

Polygon House - sídlo ODS v letech 2009–2014
Zdroj: Aleš Kartal/ČTK

Moderní administrativní budova na Praze 4 nesla názvy Polygon House nebo Albatros, mezi straníky se jí ale kvůli tvaru lodi říkalo i Titanic. Občanská demokracie se sem přestěhovala v červnu 2009. Za pronájem celého patra prý strana měsíčně platila 400 tisíc korun, dnes ale mluvčí ODS Jana Havelková uvádí, že nájem byl ještě vyšší. Záměr opustit pražskou Pankrác strana deklarovala v období loňských sněmovních voleb, ve kterých zaznamenala historicky nejvýraznější propad.

TRUHLÁŘSKÁ ULICE

Truhlářská ulice - nové sídlo ODS
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Nový předseda strany a nová centrála. ODS vedená Petrem Fialou se v těchto dnech stěhuje do nového sídla na Starém Městě. Podle stranického šéfa se tak chce strana přiblížit občanům, důvodem stěhování je ale i finanční tíseň, do které se partaj dostala. V nové centrále bude pracovat asi 20 zaměstnanců hlavní kanceláře, své kanceláře tam budou mít také někteří pražští poslanci a vedení pražského a středočeského regionu. V přízemí domu bude mít strana vlastní recepci. Celková pronajatá plocha činí podle mluvčí kolem 700 metrů čtverečních. Podle mluvčí současný nájem bude ve srovnání s nájmem na Pankráci zhruba třetinový.