Nakládá zdravotnictví s miliardami efektivně? Zjistí speciální tým

Praha - O navýšení peněz pro příští rok dnes začalo jednat s ministrem financí také zdravotnictví. Tedy resort, který si na nouzi stěžuje dlouhodobě. Teď chce přidat celkem 1,4 miliardy. Jestli je dostane, ale zatím jasné není. Po dnešku se dohodli jen na tom, že posílí tým, který má dohlížet na efektivní hospodaření. Zdravotníci by přitom ocenili, kdyby nakonec zbylo i na vyšší platy.

Zatímco pevně daný tarif je pro lékaře 30 tisíc korun, zdravotní sestry mají téměř o polovinu méně. Po přičtení přesčasů nebo osobních příplatků se průměrně lékaři dostanou k 60 tisícům měsíčně. Takové platy jsou přitom jedním z důvodů, proč v Česku chybí lékaři. Ti mladí, včetně absolventů, totiž čím dál tím častěji utíkají do zahraničí. Ještě v roce 2009 to bylo 64 lidí, vloni už 193. 

Nadměrné přesčasy

„V Česku chybí hodně lékařů. A ti, co tady zůstávají, proto musí sloužit přesčasy, aby chybějící lékaře nahradili,“ říká alegesiolog oddělení ARO v jihlavské nemocnici Bohdan Trnka. Sám nosí bílý plášť už třináct let. Do služby má chodit 40 hodin týdně, jenže dalších 100 měsíčně musí sloužit přesčas. 

Bohdan Trnka, alegesiolog ARO, nemocnice Jihlava

„Peněz do zdravotnictví jde dost. Problém je, jak se s nimi nakládá, a kam jdou.“

Právě způsob, kam a kolik peněz putuje, má hlídat speciální tým. Dnes má 80 členů a dalších 77 má přibýt. Dohodli se na tom zástupci resortu zdravotnictví a financí. A to třeba kvůli finančním problémům brněnské nemocnice u sv. Anny nebo pražské Homolky. 

Události: Peníze pro zdravotnictví (zdroj: ČT24)

„Já jsem vyslovil stále stejný názor, že hlavní problém vidím v netransparentnosti úhrad v péči. Vedeme korespondenci s pojišťovnami, ale ony se brání, že nechtějí poskytovat data, jak to vypadá s úhradami,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš. 

Zdravotnictví po něm chce ke schválenému rozpočtu přidat ještě miliardu a 400 milionů. Třeba na opravy nemocnic. A právě o investicích bude ještě Babiš se šéfem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem jednat. Ministr je však nyní na dovolené a s Andrejem Babišem se sejde první týden v září. Do té doby se nechce jeho resort k rozpočtu vyjadřovat.

Dosavadní návrh ministerstva financí přiděluje na rok 2015 zdravotnictví 5,735 miliardy korun, tedy o 636 milionů méně, než má letos. Zdravotnictví spotřebuje za rok 292 miliard, z nichž přes 230 miliard hradí zdravotní pojišťovny. Soukromé výdaje, kam se řadí i poplatky pacientů a nákupy volně prodejných léků, přesahují 46 miliard korun ročně.