Dobeš navrhuje vládě nové tarify učitelů

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) vládě dnes navrhne nové platové tarify pro učitele, díky nimž by si v příštím roce polepšili hlavně mladí kvalifikovaní pedagogové. Na tyto účely je vyčleněno 2,1 miliardy korun, pokud prý návrh neprojde, mohly by se peníze v krajním případě rozdělovat formou odměn.

„Mám výhodu, že v té tabulce rozprostřu 2,1 miliardu všem pedagogickým pracovníkům s vysokoškolským vzděláním. Na druhou stranu tato tabulka zplošťuje původních 12 stupňů do pěti. Věřím ale, že je přijatelná jak pro učitele, tak pro odbory,“ řekl pro ČT24 ministr školství Josef Dobeš (VV). Dobeš ale také již včera přiznal, že od snižování platů nebyl schopen uchránit nepedagogické pracovníky škol, třeba kuchařky nebo školníky.

Doplnil, že k úplnému nedocenění individuálních kvalit pracovníků na úkor finančního ohodnocení pouze podle počtu odučených let se chce do budoucna vyhnout. V první fázi se podle Dobešových slov sice skutečně jedná o zploštění tabulky, konkrétně pro rok 2011. „Na druhou stranu říkám, že v roce 2012 chceme do školství přidat další 4 miliardy, to je závazek vlády. Z těchto peněz by měla být sledována individuální kvalita vyučujících,“ zdůraznil Dobeš.

Josef Dobeš a František Dobšík ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda Odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík ale upozornil, že jde stále jen a pouze o návrhy, které vláda ještě nepřijala. Ve Studiu ČT24 Dobšík upozornil, že se změnou tabulek bude muset být změněn také zákoník práce a v tom vidí potíž. „Premiérem jsme nebyli ujištěni, že pedagogové skutečně budou mít svou samostatnou tabulku… Máme obavu, že k té změně nedojde,“ dodal Dobšík s tím, že obdobného přístupu se budou dožadovat i jiné profesní skupiny veřejného sektoru.