Spor o domy na Hradčanech pokračuje, kardinál chce k Ústavnímu soudu

Praha – Kardinál Miloslav Vlk navrhuje, aby se církev kvůli vydání Mladotova domu na Pražském hradě obrátila na Ústavní soud. Prezident Miloš Zeman totiž nedávno České televizi řekl, že objekt není ochotný vydat. Souhlasil s tím, že církev získá jen Jiřský klášter a Nové proboštství, ovšem za podmínky, že se zaváže památky opravit.

„Jaká hrubost! Nechají to zpustnout a v takovémto stavu, ještě s takovou podmínkou, jsou 'ochotni to laskavě' vrátit. Takovýto styl a způsob omezování práva a svobod církve nám silně připomíná neblahé minulé doby, kdy 'strana a vláda' stály nad zákonem. (…) Panu prezidentovi Mladotův dům nepatří,“ napsal Vlk na svých webových stránkách. Podle kardinála Vlka Ústavní soud už jednou řekl, že převod budov na stát v roce 1955 byl neplatný. 

„Jiřský klášter a tzv. Mockerovy domy vyžadují miliardové investice na opravy, na které stát vlastně nemá, tak si myslím, že je dobré udělat něco za něco,“ uvedl už dříve prezident. Mladotův dům Zeman vydat nechce právě kvůli tomu, že je v dobrém stavu – v podstatě nepotřebuje žádné velké zásahy. 

Zeman bude o navrácení budov s kardinálem Dominikem Dukou jednat v září znovu. Pražské arcibiskupství na rozdíl od Vlka zastává názor, že by se církev měla nejdřív obrátit na běžný soud. „Měla by jít nejdříve k normálnímu soudu, tak jako postupuje každý restituent, když se mu zdá, že nebylo státními úřady postupováno podle práva,“ domnívá se Dukův poradce Milan Badal.

Nemovitosti, o které církev žádá na Pražském hradě
Zdroj: ČT24

Pražské arcibiskupství nicméně pořád doufá, že najde s prezidentem společný kompromis. Soudní dohru totiž bere jako nejzazší možnost. Jednání mezi státem a církví o hradních budovách trvá už tři čtvrtě roku. Mladotův dům slouží v současnosti hlavně jako galerie a také zázemí pro Svatovítskou katedrálu. Církev jej má pronajatý – a to na 99 let.

I kdyby se zástupci obou stran se nakonec dohodli, poslední slovo bude mít vláda. Premiér Bohuslav Sobotka už se v minulosti nechal slyšet, že domy v areálu Pražského hradu by se církvi dávat neměly, protože Hrad „je symbolem české státnosti“. A k jeho postoji se přidal i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Církevní restituce: Církve a náboženské společnosti podle zákona o vypořádání dostanou svůj někdejší majetek v celkové hodnotě 75 miliard korun a finanční odškodnění ve výši 59 miliard korun. Zároveň se bude církvím postupně snižovat příspěvek od státu, v roce 2030 by měly být zcela soběstačné.