Novinka pro neslyšící pacienty: Tlumočník na tabletu

Frýdek-Místek - Agentura pro neslyšící dodává do nemocnic tablety, pomocí kterých nabízí sluchově postiženým pacientům komunikaci ve znakové řeči. V Moravskoslezském kraji je začalo používat několik nemocnic. Tablety mají program, díky kterému mohou komunikovat i s lékařem, který nemá s neslyšícími žádnou zkušenost.

Tablety s připojením na tlumočníky znakové řeči zkouší v praxi už šedesát nemocnic. V Moravskoslezském kraji jsou to kromě nemocnice ve Frýdku-Místku zdravotnické ústavy v Bruntále, Opavě, Karviné či Novém Jičíně, v Olomouckém kraji vedle Olomouce nemocnice v Prostějově, Šumperku či Jeseníku. Cílem agentury je, aby vyvedla neslyšící z izolace. Proto otevřela také speciální kurz, který zájemce učí znakovou řeč zaměřenou na zdravotnické výrazy. Absolventi se pak střídají na speciální internetové lince a překládají pacientům nemocnic.

„Je to obrovská pomoc,“ říká Petra Bruzlová, která neslyší od útlého dětství. Různá nemocniční vyšetření jsou pro ni nezbytnou součástí života. „Neslyšící většinou nemůžou s lékaři komunikovat, neznají všechny ty lékařské odborné termíny. Pomocí tlumočníka na tabletu to jde,“ uvedla Petra Bruzlová.

Nemocnice tlumočí neslyšícím pomocí tabletů (zdroj: ČT24)