Lékaři mají z domácích porodů kopřivku. „Bojí se o moc,“ tvrdí Šichtařová

Praha – Pro většinu žen je domácí porod návratem do jiného století. A sami porodníci z něj mají kopřivku. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale vydala již v listopadu 1996 praktického průvodce popisujícího doporučené praktiky během přirozeného porodu a uvádí také ty, které se výslovně nedoporučují. Mnohé z nich se v českých porodnicích rutinně používají. Jednou z neformálních mluvčích žen, které se například z tohoto důvodu rozhodly rodit doma, je známá ekonomka Markéta Šichtařová. Ta minulou sobotu porodila doma své v pořadí už čtvrté dítě a nebojí se o tom mluvit veřejně.

Lékaři u normálních porodů nejsou potřeba, tvrdí takzvané domorodičky. Zahraniční studie a publikace dokazují, že při porodu doma je komplikací méně. „Přirozený porod, kdy je žena po celou dobu těhotenství, porodu i šestinedělí v péči jediné porodní asistentky, vede ke statisticky nižšímu výskytu poporodních poranění, k většímu počtu vaginálních porodů, menšímu užití analgesie a lepšímu zahájení kojení. Tedy jinými slovy, přirozený, nemedicínský porod, bez ohledu na místo jeho uskutečnění, je nepatrně statisticky výhodnější pro zdraví matky i dítěte,“ upozorňuje Šichtařová.

Názor Markéty Šichtařové na domácí porody: Čtěte ZDE

Porodníci oponují, že ženy, které rodily bezstarostně doma, jen měly štěstí. „Neumím si představit řešit komplikace v obýváku,“ uvedl Jaroslav Feyreisl, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě. 

Markéta Šichtařová je matkou čtyř doma narozených dětí. Zákaz rodit doma přirovnává k zákazu nechat se tetovat. Obvyklé otázky obrací. Ptá se, proč rodit v porodnici. „Velmi často se o porodu mluví jako o jednom z nejstrašnějších nebo nejbolestivějších zážitků, který žena může prožít. Ženy, které rodily zcela normálně, za přítomnosti porodní asistentky, se ovšem takovému tvrzení smějí. Protože vědí, že i bez analgezie může být porod bezbolestný,“ uvádí.

Propagaci domácí porodní selanky ale porodníci považují za nebezpečnou. Ne vždy to takto klape. „Největší nebezpečí u porodu, u jakéholiv, nejen domácího, je krvácení. A příčiny krvácení, kterých je celá řada, jsou jenom zčásti poznatelné dopředu. To má v sobě samozřejmě potenciál velkého nebezpečí,“ oponuje Feyreisl. Jakmile se ten fyziologický porod změní v nějakou patologii, nastoupí lékař a tu komplikaci vyřeší," dodává.

„Porodníci by měli mnohem více času věnovat studiu zahraničních pramenů a nikoliv své vlastní auře,“ reaguje Šichtařová.

Porod doma (zdroj: ČT24)

Porod doma je i politikum. Teď do boje proti němu vyrazil poslanec ODS a porodník Bohuslav Svoboda. Zakazovat prý nic nechce. Dle jeho návrhu ale u každého porodu musí asistovat lékař. Je to ale návrh šalamounský. Domácí porod totiž jeho podmínce vyhovět nemůže a jako porodník to Svoboda dobře ví. „Jsem přesvědčen, že porod doma není možné technicky zajistit tak, abychom tomu dítěti, dávali maximální možnou šanci, že přijde na svět,“ komentuje Svoboda. Svoboda může paradoxně narazit u své ODS. Strany, která tak hájí svobodné rozhodování jednotlivce o svém životě.

Šabatová: Musíme posílit roli porodních asistentek

Ombudsmanka Anna Šabatová se proti domácím porodům striktně nestaví. Podle ní by ale stát měl posílit roli porodních asistentek, které by si ženy mohly do porodnice přivést s sebou. Pak by tam prý i raději rodily. „Jsem proto, aby se vycházelo z potřeb žen a aby existovala péče porodních asistentek jako samostatná péče od začátku těhotenství až do konce šestinedělí a bylo to součástí toho systému zdravotní péče. Pokud toto bude zajištěno, jen velmi málo žen si vybere péči doma,“ uvedla Šabatová.

Dvě české ženy si před dvěma lety stěžovaly ve Štrasburku, že jim stát neumožnil rodit doma s asistentkou. Zatím bez verdiktu. První soudní vlaštovky už ale nad Českem létají. Jednu loni vypustil soud Ústavní. Verdikt pomohl porodní asistentce Ivaně Königsmarkové. Za její asistence doma v roce 2009 zemřelo dítě. Bez viny ale Konigsmarková definitivně není. Nejvyšší státní zástupce bojuje dál, Ústavnímu soudu navzdory. A stejně tak porodníci.

Verdikt Ústavního soudu, 28.8. 2013

„Tato svoboda je doprovázena určitou mírou přijatelného rizika. Právo na svobodnou volbu místa a způsobu porodu je limitováno jen zájmem na bezpečném porodu a zdraví dítěte. Tento zájem však nelze vykládat jako jednoznačnou preferenci porodů ve zdravotnických zařízeních.“

Asistované domácí porody představují pro porodníky ještě to menší zlo. Před čím nepřivřou ani milimetr oka, jsou případy žen, které se při porodu obejdou snáz bez asistentky než bez vonných svíček. Když se přitom takový porod nepovede a dítě zemře, trestní odpovědnost rodička nenese. „Pokud komplikace nemohla matka předpokládat, třeba na základě svého předešlého zdravotního stavu, tak není trestně odpovědná,“ uvedl advokát Jan Černý.

Spolehlivé statistiky, ze kterých by se dalo vycházet, v Česku bohužel neexistují, a tak každý operuje čísly, která se zrovna hodí. Nejznámější propagátorka domácích porodů na světě, Karolina Lovellová, při svém druhém domácím porodu zemřela. Jenže na infarkt. Ať se stane, co se stane, vždy mají argument obě strany.

Šichtařová: Média překrucují realitu. Děti, které zemřely doma, by zemřely i v nemocnici

"Realita je taková, že díky zavinění porodní asistentky nebo díky nezodpovědnosti rodičů u nás letos ještě při domácím porodu nezemřelo ani jedno jediné dítě. A jaký je mediální obraz téhož? 'Již páté mrtvé dítě v důsledku domácího porodu! Kolik jich ještě musí zemřít, aby se domácí porody zakázaly?' Podle toho, co se mi podařilo z médií zjistit, k tomuto datu nejspíš zemřelo 5 miminek. U tří šlo patrně o plánované vraždy. Dvě zemřely na vrozené vady neslučitelné se životem. Tato nešťastná miminka by podle zjištění patologa zemřela i v porodnici," dodává Šichtařová.