Muslimové v Teplicích pomáhají řešit potíže s přílivem arabských klientů

Teplice – Lázeňské město Teplice hostí v tomto roce patrně nejvíce návštěvníků z arabských zemí za poslední roky – zhruba přes 3 tisíce. Každoročně sem na léčení přijíždějí stovky arabských klientů. V poslední době na ně přibylo stížností kvůli hluku a nepořádku. Nemilou situaci přijel řešit i předseda českých muslimů Mehdí Hassan Alráwí. Muslimská obec začala tisícům lázeňských hostů z arabských zemí rozdávat letáky s upozorněním na noční klid a chce se také zapojit do úklidu. Teplické zastupitelstvo se v týdnu rozhodlo zjistit od ministerstva vnitra, zda může přijmout vyhlášku zakazující na jeho území zahalování obličejů.

Lidé z centra Teplic si v poslední době na Araby, kteří se do lázeňského města jezdí léčit, stěžují. Podle nich někteří návštěvníci z arabských států narušují při svých piknicích noční klid, nechávají po sobě v parcích odpadky a ohrožují v autech z půjčovny bezpečnost. Město také zvažuje, že arabským klientům lázní začne rozdávat igelitové tašky s nápisy, že do nich mají ukládat odpadky a pak je hodit do koše.

Podle primátorova náměstka Hynka Hanzy mnohdy stojí za stížnostmi odlišný denní rytmus návštěvníků. „Arabové jsou zvyklí žít v noci, zvláště pokud dobíhalo období ramadánu,“ vysvětluje. Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Mehdí Hassan Alrawí upozorňuje, že řada arabských hostů si uvědomuje nevhodnost chování některých svých spoluobčanů.

Muslimská obec nabídla městu spolupráci při úklidu parku. Přispěla i k sepsání letáků, které se tento týden začínají rozdávat v lázeňských domech, kam lidé z arabských zemí jezdí už od devadesátých let. Některé vlády jim totiž na léčbu dávají štědré dotace.

Cizinci žijí i v dalších českých městech

Mnohem oblíbenější české lázeňské město pro cizince představují Karlovy Vary - jen ruských turistů sem jezdí kolem 100 tisíc ročně, dalších několik tisíc jich tu trvale žije. Primátor Petr Kulhánek pro ČT krátce zavzpomínal, že v minulosti ne vždycky Rusové dodržovali ve městě pravidla. „Ale spíše se třeba snažili aplikovat praktiky, na které byli zvyklí,“ dodává.

Cizinci v Česku pohledem Událostí ČT (zdroj: ČT24)

Suverénně nejvíc cizinců ale pobývá v Praze, téměř 165 tisíc. Celkem žije v republice bezmála půl milionu cizinců, z toho zhruba 200 tisíc žen. S trvalým pobytem tu žije přes čtvrt milionu lidí ze zahraničí.