Linka bezpečí před koncem prázdnin: Děti trápí šikana

Praha - Před koncem prázdnin stoupá na Lince bezpečí četnost hovorů, v nichž si děti stěžují na šikanu. Blížící se začátek školního roku představuje pro některé děti stres také kvůli obavám z nového kolektivu nebo špatným vztahům s učiteli.

Linka bezpečí před koncem prázdnin: Děti trápí šikana (zdroj: ČT24)

Podle pět let starého průzkumu v rámci projektu Minimalizace šikany, od jehož uskutečnění žádný obdobně rozsáhlý průzkum neproběhl, se s určitou formou šikany na škole setkaly přes dvě pětiny dětí. Na Linku bezpečí se obracejí především po neúspěšné snaze najít pomoc u učitele nebo některého z rodičů. „Právě v takových případech je role Linky bezpečí nezastupitelná. Ve chvíli krize můžeme být v očích dítěte často těmi jedinými, kteří mu důvěřují, nabídnou mu pochopení, přijetí a naplánování konkrétní pomoci,“ uvedl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Někteří bezradní rodiče volají na Rodičovskou linku, která je součástí Sdružení linky bezpečí. Podle její vedoucí Kateřiny Schmidové toto téma tvoří sedm procent hovorů. „Rodičům chybí především informovanost o tom, že vyšetřování šikany má své jasné strategické postupy, které by vedení školy mělo dodržovat,“ uvedla.

O všech případných obavách svých potomků spojených s nástupem do školy by podle Porubského měli rodiče s dětmi diskutovat. „Podstatné je nebrat obavy dětí na lehkou váhu, nezlehčovat je,“ poznamenal.

Linka bezpečí funguje už dvacet let

  • telefonní číslo 116 111
  • je k dispozici 24 hodin denně
  • volání je zdarma
  • je určena pro děti do 18 let nebo pro studující do 26 let
  • volající zůstane v anonymitě, pokud se sám nerozhodne svoje jméno říct
  • denně zavolá až 600 dětí

V rámci témat spojených se školou bylo téma šikany v letech 2010 až 2013 obsahem 44 procent hovorů, dalších šestnáct procent představovaly jiné problémy ve školním kolektivu. Celkově však kvůli škole loni volaly děti na Linku bezpečí jen v pěti procentech případů, převažovaly osobní problémy a potíže v rodině či s vrstevníky.

Na konci srpna se už situace postupně mění, ale celkově jsou prázdniny obdobím, kdy Linka bezpečí zaznamenává nejnižší počet hovorů spojených se školou. Děti se v létě svěřují především s osobními tématy, jako jsou například problémy s láskou nebo sexuální témata.