Září začne deštěm, pak nás ale potěší nadprůměrným teplem

Praha – Podle Českého hydrometeorologického ústavu nás čeká teplotně nadprůměrné září, rtuť v teploměrech by se měla pohybovat nejvýše okolo 23 stupňů Celsia. Na teplejší počasí ale nedojde hned, začátek příštího týdne bude ještě chladný. Prvních sedm dní školního roku by mělo být nejdeštivější za celé září.

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 1. do 28. září je v ČR 13,3 stupně Celsia, což letošní září přesáhne. Teploty se nad dlouhodobý průměr dostanou v polovině prvního týdne v měsíci. „Jako celek bude první týden teplotně nadprůměrný. Další dva týdny budou teplotně nadprůměrné až průměrné. Poslední týden období by měl být nejchladnější, ale vzhledem k dlouhodobému průměru teplotně průměrný,“ uvedl ČHMÚ.

Srážkový úhrn by neměl být vyšší než dlouhodobý zářijový průměr, který je 53 milimetrů. V příštím týdnu ale srážky nebudou výjimkou. „V prvním týdnu v jeho první polovině je předpoklad nejvyšších úhrnů atmosférických srážek období, zejména na Moravě a ve Slezsku,“ sdělil ČHMÚ. V dalších zářijových týdnech deště ubude.