ANO sestavilo 470 kandidátek. ČSSD sází na setkávání s voliči

Praha - Hnutí ANO oficiálně zahájilo kampaň před komunálními a senátními volbami. Představilo hlavně pražské kandidáty. Právě hlavní město je podle šéfa hnutí Andreje Babiše největší výzvou. Uvedl ale, že strana přikládá větší význam parlamentním volbám, protože účastí ve vládě může hnutí více ovlivnit. Sociální demokraté chtějí kampaň využít především ke zjišťování názorů lidí na novou vládu a její další úkoly. Už o víkendu zahájila boj o voliče Strana práv občanů.

Podle předsedy hnutí Andreje Babiše nejsou pro hnutí komunální volby klíčové, uspět chce hlavně na celostátní úrovni. „Pro naše hnutí jsou to v podstatě třetí volby, bude to nová zkušenost. Chceme uspět v komunálních volbách, ale není to pro nás klíčové,“ podotkl Babiš.

Strana už dříve uvedla, že na kampaň dá zhruba 24 milionů korun. „Dostali jsme milionové příspěvky od různých sponzorů,“ řelk Babiš. Navíc hnutí počítá s příspěvky jednotlivých oblastí a senátorů. Babiš dnes zároveň řekl, že jeho příspěvkem ANO je bezúročná půjčka 50 milionů korun. Podle Hasoně to je součet peněz, které Babiš dosud do hnutí vložil.

Babiš poznamenal, že v komunálních volbách se aktivizují hlavně občané. „Nemáme proto problém, když v komunálních volbách zvítězí hlavně neparlamentní hnutí a strany,“ řekl Babiš. Zahájení se zúčastnili kandidáti do pražského zastupitelstva a do pražských senátních obvodů. Proto také hnutí nekandiduje ve všech obcích. Sestavilo asi 470 kandidátek, na kterých je více než 9 000 lidí. Babiš řekl, že o vstup do hnutí mělo zájem mnoho politických přeběhlíků, proto vedení hnutí asi deset komunálních kandidátek neschválilo.

Za výzvu Babiš označil úspěch v Praze. Za hlavní pražská témata považuje bezpečnost, parkování, dostavbu pražského okruhu nebo zajištění spojení centra s letištěm. Stranu v hlavním městě povede náměstkyně ministra vnitra a bývalá šéfka Transparency Inernational ČR Adriana Krnáčová. Na magistrátu by chtěla prozkoumat okolnosti různých pronájmů, prodejů nebo developerských projektů a vyvodit odpovědnost konkrétních lidí.

ČSSD se opět hlásí ke kontaktní kampani

„Zahajujeme nikoliv volební kampaň, ale naše setkávání s voliči. ČSSD chce využít kampaň a chvíle, kdy se kandidáti budou setkávat s lidmi a diskutovat o tom, jak hodnotí práci nové české vlády. Současně bychom s nimi rádi diskutovali o tom, co by ještě měla vláda udělat pro to, aby se život v naší zemi zlepšil,“ řekl ke startu předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka v Pelhřimově.

Sociální demokraté hodlají zjišťovat zároveň to, jak lidé vnímají roli ČSSD a její politiku. Podle předsedy vlády to nadcházející volby ukáží. V Senátu by chtěl udržet levicovou většinu. Pochválil senátorský klub za dosavadní působení, hodlá přítomností svou i sociálnědemokratických ministrů podpořit kandidáty ve všech sedmadvaceti volebních obvodech, kde straníky do boje o senátorská křesla ČSSD nasazuje.

ČSSD startuje kampaň: Chceme mluvit s lidmi (zdroj: ČT24)

ODS začne s kampaní 5. 9. během svého kongresu, témata i formu přizpůsobí jednotlivým obcím. Méně billboardů a více individuálních rozhovorů připravuje také TOP 09. Sází i na sociální sítě. Kampaň oficiálně zahájí až příští týden. „Dnes se lidé nehrnou na předvolební shromáždění, kandidáti musí chodit za lidmi,“ tvrdí místopředseda Miroslav Kalousek.

Ani KDU-ČSL neplánuje celorepublikový start boje o voliče ani vylepování plakátů. Své kandidáty proto v posledních týdnech strana školila, aby kampaň zvládli co nejlépe. Podobnou strategii zvolili i komunisté, kteří mají vůbec nejvíc kandidátů ze všech stran a hnutí. „Soustředíme se na osobní agitaci jednotlivých kandidátů,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Volby 2014

Zastupitelstva:

  • kandidátů - 234 000
  • křesel - 60 000
  • politických subjektů - 165 (v roce 2010 jich bylo 111)
  • nezávislí kandidáti - 50,12 %

Kandidáti:

  • ženy - 32 %
  • průměrný věk - 46 let
  • nejstarší kandidát - 95 let

Senát:

  • křesel - 27
  • kandidátů - 244
  • žen - 37

V hlavním městě Praze kandiduje v podzimních komunálních volbách rekordních 31 uskupení. Kdyby se jména všech kandidátů měla vejít na jednu listinu, muselo by ji ministerstvo vnitra tisknout na formát A0. Na takový by se vešla i podrobná mapa celé ČR. Příliš dlouhá doba na vytištění a riziko, že tak veliký arch voliči při skládání neúmyslně poškodí, čímž by jejich hlas ztratil platnost, přiměly ministerstvo zvolit formát A2 x 8 stran.