Vitásková si stěžuje Zemanovi a Sobotkovi na státní zástupce

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková oslovila dopisem vrcholné politiky včetně prezidenta i premiéra se žádostí o prošetření činnosti státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Podle ní se příliš vměšují do činnosti úřadu, reagovala Vitásková na policejní prohlídku prostor úřadu v Jihlavě a Ostravě minulý čtvrtek. Při ní si protikorupční policie odnesla některá elektronická data a dokumenty k lednovému potvrzení licencí pro dvě solární elektrárny v Chomutově. Vitásková kvůli podezření v této kauze tuto středu opět stane před Krajským soudem v Brně.

„Činnost státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci již překročila meze toho, co by měly orgány činné v trestním řízení vykonávat, a je načase, aby se touto věcí zabývali příslušní ministři vlády České republiky,“ uvádí v dopise Vitásková. Podle ní postup státních zástupců s největší pravděpodobností překročuje zákonné normy i ústavní rozdělení jednotlivých pilířů demokratického výkonu státní moci.

„Uvedená situace může dopadnout totiž nejen na Energetický regulační úřad, ale může omezit demokratický výkon státní moci a destabilizovat ostatní orgány výkonu státní správy, což povede k ochromení fungování státu jako takového,“ dodala předsedkyně ERÚ.

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky se žalobcům nelíbilo rozhodnutí jednoho ze správních úředníků ERÚ, tak „se rozhodli ho kriminalizovat“. Za absurdní považuje situaci, kdy se státnímu zástupci Radku Mezlíkovi nelíbilo, jak nezávislý správní úřad rozhodl a dohodl se se svým kolegou, že proti tomuto správnímu řízení i úředníkovi samotnému povedou trestní řízení. „Jde o flagrantní porušení nezávislosti správního řízení, porušení subsidiarity trestního práva a kriminalizaci běžného správního postupu, který měl státní zástupce možnost napadnout u správního soudu,“ dodal Chvojka.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka pro ČT: „Když to dovedu ad absurdum, tak příště, až vláda přijme nějaký zákon a státnímu zástupci se to nebude líbit, tak si může dojít pro premiéra nebo ministra a snažit se je kriminalizovat za to, jak hlasovali…“

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka: Žalobci si musí uvědomit své limity (zdroj: ČT24)
  • Vitásková čelí podezření v kauze přidělení licencí dvěma chomutovským solárním elektrárnám Saša-Sun a Zdeněk-Sun synů miliardáře Zdeňka Zemka staršího. Ty dostaly licenci na provoz na Silvestra 2010, čímž si na poslední chvíli zajistily výhodnější výkupní ceny elektřiny. Ještě 20. prosince jim přitom pracovníci ERÚ po své kontrole rozhodli licence pro provoz neudělit kvůli četným problémům. Policie tvrdí, že licence byly vydány předčasně, a jejich majitelé proto dodnes neoprávněně čerpají vyšší příspěvky za vyrobenou energii. Vitásková obvinění odmítá.
Vydáno pod