Vyšetřování soudce Havlína skončilo, na řadě je státní zástupce

Praha – Policie předala státnímu zástupci návrh na obžalobu pražského soudce Ondřeje Havlína. Ten čelí spolu s dalšími pěti lidmi obvinění, že za úplatu zahlazoval trestné činy. Materiál, který policie připravila, nyní zhodnotí státní zástupce.

Soudce Havlína obvinil policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu loni v únoru. Po čtvrt roce ho Vrchní státní zastupitelství propustilo na kauci, vyšetřování, které se týkalo také státního zástupce Františka Fialy a dalších čtyř lidí, však končí až nyní. Policisté navrhli Havlína obžalovat z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se měl dopustit, když za úplatu zahlazoval trestné činy.

Policisté Havlína sledovali kamerou ukrytou v jeho kanceláři, shromáždili tak důkazy o přijímání úplatků – mělo se tak stát v sedmnácti případech – i o tom, jak se s advokátem domlouval na způsobu zahlazení trestného činu.

Ondřej Havlín měl problémy již v minulosti – kvůli údajnému zasahování do případu soudce Berky měl před dvěma lety dočasně snížený plat. V 90. letech, kdy působil v diplomacii, čelil podezření, že jako velvyslanec v Chorvatsku nadržoval jedné cestovní kanceláři. Jeho následující mise v Bulharsku zase skončila předčasně, tehdejší prezident ho odvolal poté, co si bulharská strana stěžovala na ambasadorovo chování. Ondřeje Havlína stíhá policie kromě korupce také kvůli nedovolenému ozbrojování. Nalezla u něj loveckou zbraň v době, kdy mu propadl zbrojní pas.