Do nové afghánské mise by Česko mohlo poslat 300 vojáků

Praha – V rámci chystané výcvikové mise Severoatlantické aliance by mohlo příští rok působit v Afghánistánu zhruba 300 českých vojáků. Na summitu NATO to řekl prezident Miloš Zeman. Sto padesát příslušníků speciálních sil s vrtulníky pak Česko nabídne do speciální jednotky rychlé reakce. Vytvoření jednotky s několika tisíci vojáky oznámil na závěr summitu v britském Newportu šéf aliance Anders Fogh Rasmussen. Více čtete zde.

Aliance na konci roku v Afghánistánu ukončí dlouholetou misi ISAF, nahradit ji má nová nebojová a výrazně menší operace s názvem Resolute Support (Rozhodná podpora). NATO předpokládá, že nová mise bude mít přibližně 12 000 příslušníků a po několik let bude pomáhat s výcvikem afghánských vojáků a policistů. V rámci mise ISAF nyní v zemi působí 80 000 aliančních vojáků.

V důsledku složitostí afghánského politického života ale v zemi stále není jasný vítěz prezidentských voleb. Aliance tak zatím nemůže podepsat právní dokumenty mezi Kábulem a USA a Kábulem a NATO, které by misi umožnily. Oba prezidentští kandidáti, tedy bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh a exministr financí Ašraf Ghaní, nicméně dali jasně najevo, že plánují dohody podepsat.

Od roku 2002 zemřelo v Afghánistánu 10 českých vojáků

Afghánské ozbrojené složky nyní čítají 350 000 lidí a od počátku roku 2015 převezmou odpovědnost za bezpečí své země. NATO se rovněž chystá afghánské jednotky finančně podporovat.

Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002, mandát mají schválený do konce roku 2014. V zemi jich v tomto roce působí asi 270. Sto padesát z nich hlídá největší spojeneckou leteckou základnu v Bagrámu. Celkem se v Afghánistánu zatím vystřídalo téměř 5 000 českých vojáků a v důsledku války jich deset zahynulo. Nejtragičtější byl letošní 8. červenec – po sebevražedném útoku u Bagrámu na místě zahynuli čtyři čeští vojáci, pátý zemřel po převozu do nemocnice v České republice.