Projekt, který měl islám přiblížit dětem, už stát nechce zaštiťovat

Praha – Jak přiblížit islám české společnosti? Studenti a odborníci z Filozofické fakulty UK se tohoto úkolu chopili. Projekt Muslimové očima českých školáků připravovali dva roky a měl přiblížit toto náboženství studentům středních škol. Jenže ministerstvo školství od něj nakonec dalo ruce pryč - stěžovali si prý na něj někteří rodiče. Jsou školy, které se i tak chtějí zapojit. Na druhé straně už 22 tisíc lidí připojilo svůj podpis pod petici sdružení Islám v ČR nechceme.

Přiblížit islám české společnosti měl projekt Muslimové očima českých školáků. Studentům středních škol chtěl ukázat odlišnou kulturu a vychovávat k toleranci. „Probírají se tam témata jednak kritického čtení a práce s novinovým článkem, zahalování žen, protože to považujeme za aktuální, a pak je tam téma muslimů v ČR a ve světě, aby si studenti mohli zasadit informace do kontextu,“ poznamenala organizátorka projektu Klára Popovová.

Jenomže mu ministerstvo školství odebralo záštitu, ještě než o něj školy mohly projevit zájem - kvůli stížnosti rodičů. „Tak, jak se připravovala ta realizace, i z obav jednotlivých rodičů, odborníci na danou problematiku doporučili spíše tuto záštitu odejmout,“ odůvodnil tento krok ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Podle odborníků se údaje zakládají na pravdě

S tím nesouhlasí odborníci, kteří správnost textů a informací kontrolovali. To také napsali do svých posudků pro ministerstvo. „Informace, které jsou tam obsažené, se zakládají na pravdě, je to didaktická příručka, která je naprosto v pořádku,“ domnívá se Bronislav Ostřanský z orientálního ústavu Akademie věd ČR.

Některé školy se už ale do projektu zapojit chtějí i přesto, že ho ministerstvo nepodporuje. „Nám se na první pohled zalíbil, protože patrně reaguje na tu velice znepokojivou atmosféru populistickou, xenofobní a antiislámskou, takže jsme po tom drapli,“ podotkl učitel na gymnáziu Jana Keplera Miroslav Pešek.

Muneeb Hassan Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí:

„Nenávist se přeměnila z antisemitismu na antimuslimismus. Je to zášť, která ani nepotřebuje důvod. K holocaustu taky nebyl potřeba žádný druhý stupeň ani žádný skutečný důvod, proto si uvědomujeme, jaká skupina lidí žene tuto nenávist a petice. Tito lidé si nás nepřejí ani živé, ani mrtvé, natož ještě s nějakým právem. Kdyby nebyl druhý stupeň, tak se najde jiná záminka.“

O projektu se píše na protiislámských facebookových stránkách. „Pokládáme za propagandistický projekt, jednostranný a připravený tak, aby vykresloval - nikoliv muslimy, o tyto lidi tolik nejde - ale islám jako náboženství v příznivém světle,“ vysvětlil spoluautor facebookové stránky Islám v ČR nechceme Martin Konvička.

Petici proti islámu v ČR podepsalo více než 22 tisíc lidí

Zástupci sdružení „Islám v ČR nechceme“ už stihli předat petičnímu výboru svou petici jako protest proti druhému stupni registrace Ústředí muslimských obcí. „Radikální muslimové by tak získali silný nástroj pro ovládání rozrůstající se islámské komunity v ČR,“ varuje Lukáš Lhoťan, bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v ČR. Člen petičního výboru Islám v ČR nechceme Martin Konvička potom označil islám za nebezpečnou politickou ideologii. „Jeho zakladatel prorok Mohamed byl člověk, který prováděl to samé, co dnes provádí Islámský stát,“ řekl Konvička v Událostech, komentářích.

  • Lukáš Lhoťan: „Osobně nejsem proti existenci uznané muslimské církve, která splní podmínky českého zákona a bude prověřená jako umírněná. Ovšem případ současné islámské církve je o něčem jiném.“ 

Znalec islámu a arabského světa Mohamed Abbas z Muslimské unie však zpochybnil, že by islám jako náboženství představoval hrozbu. „Islám zakazuje vraždy. Korán říká, že když někdo zabije jednoho člověka, je to, jako by zabil lidstvo,“ upozornil. Situaci na Blízkém východě považuje pouze za dočasný důsledek chaosu po válce v Iráku.

Ministerstvo: Muslimské obce nezveřejňovaly zprávy o činnosti, 2. stupeň nebude

V září uplyne požadovaných deset let od doby, kdy Ústředí muslimských obcí získalo státní registraci. Pro získání oprávnění k výkonu zvláštních práv ale musí náboženská společnost splňovat čtyři podmínky, kromě desetileté registrace také například každoročně během všech deseti let zveřejňovat výroční zprávy o své činnosti. „To Ústředí muslimských obcí nečinilo,“ uvedla mluvčí ministerstva kultrury Helena Markusová. Podmínky musejí být splněny všechny, jinak ministerstvo oprávnění neudělí, doplnila.

Mezi zvláštní práva patří možnost vyučovat náboženství na státních školách, mít své duchovní v armádě a ve vězení, konat církevní sňatky, zřizovat církevní školy a zachovávat povinnost mlčenlivosti duchovními v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství. Zmíněná zvláštní práva v ČR může vykonávat 21 církví nebo náboženských společností.

Muslimské obce dnes existují v Praze, Teplicích, Brně, Hradci Králové, Liberci nebo Karlových Varech. Modlitebny se nacházejí i v dalších městech. "Celkově se odhaduje, že je v Česku několik desítek tisíc muslimů, ale při posledním sčítání obyvatel se k islámu hlásilo zhruba 3 700 osob, statistiky ZDE.

Vydáno pod