Na Dny NATO dorazilo do Ostravy víc jak sto tisíc lidí

Ostrava – Letiště Leoše Janáčka v Ostravě Mošnově již tradičně tento víkend hostí leteckou přehlídku Dny NATO. Nabitý program i příznivé počasí přilákalo rekordních téměř 105 tisíc návštěvníků. Nad hlavami jim přeletěly stíhačky Eurofighter Typhoon, F-16, Hurricane Mk I s Tornado F3 nebo stíhačky JAS-39 Gripen, k vidění byla vojenská, policejní i záchranářská technika či různé akce zásahových jednotek. Velký zájem lidí se ale odrazil na dopravním kolapsu. Na silničním tahu mezi Ostravou, Mošnovem a Příborem na Novojičínsku se vytvořily dlouhé kolony automobilů, kde lidé trávili i několik hodin.

Mezi největší atrakce dvoudenní show bezpochyby patří strategický bombardér B-52H Stratofortress. Letoun amerického letectva je na území střední Evropy vůbec poprvé, nejblíže ho fanoušci letectví měli možnost spatřit v Moskvě nebo Berlíně. Má délku asi 48,5 metru a výšku 12,4 metru. Prázdný váží více než 80 tun. Rozpětí křídel je 56,4 metru. Jeho cena je asi 1,3 miliardy korun. Diváci si ho ale mohou prohlédnout pouze na zemi. „Létám na tom letadle už 31 let a mám pocit, jako kdybych nepracoval ani jeden den. Je to velká zábava, něco tak velkého pilotovat,“ nechal se slyšet americký letec Keith Schultz. Druhým velkým lákadlem je poslední letuschopná stíhačka z druhé světové války Hawker Hurricane. Tu viděli návštěvníci i v akci ve vzduchu.

Lidé si ale stěžovali na špatnou organizaci – v areálu bylo prý málo místa a příjezd komplikovaly dlouhé kolony. Podle organizátorů se tak velký nápor lidí nedal dopravně zvládnout. Příjezdové cesty prostě mají mnohonásobně menší prostupnost – silnice z Ostravy do Mošnova má pouze dva pruhy.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Letos se koná už desátý ročník. První Dny NATO v roce 2001 navštívilo deset tisíc lidí, rok od roku ale návštěvnost stoupala a loni se akce mohla pochlubit 135 tisíci návštěvníky. Vstup na celý program je zdarma. Sobotní program končí v 17:00. Nedělní je od 09:00 do 16:00. Více informací zde.

ČT24 zprostředkovala svým divákům tři živé vstupy přímo z akce. Záznam prvního v délce 30 minut naleznete zde, záznam druhého, téměř hodinového tady, záznam třetího pak tady.

Vzdušné síly V4 budou více spolupracovat

Vzdušné síly armád zemí visegrádské čtyřky budou více spolupracovat. Zástupci ČR, Slovenska, Polska a Maďarska na letošních Dnech NATO podepsali v tomto duchu společné memorandum. Spolupráce vzdušných sil by měla přinést kvalitnější trénink letců, společnou přípravu a levnější výcvik. Novinářům to dnes řekl velitel vzdušných sil Armády ČR Jiří Verner. „Podepsali jsme memorandum, které vlastně shrnovalo oblasti, ve kterých jsme se shodli, že chceme spolupracovat. Oblasti jsou v podstatě čtyři. Mohu vzpomenout oblast tréninku, další je oblast takzvaného cross-borderingu, kterou bychom rádi rozvinuli,“ uvedl Verner. Podle něho to znamená spolupráci mezi jednotlivými letectvy při přelétávání hranic, jednotlivých vzdušných prostorů nebo v řízení letového provozu. „Samozřejmě chceme docílit úspory v logistické části, abychom co nejvíce zefektivnili a zlevnili výcvik,“ dodal.

Podle něho byly dříve jednotlivé armády izolované, více uzavřené, každý dělal všechno. „Jde o to, aby se zbytečně nemrhalo prostředky. Je tam ještě několik dalších podoblastí, na kterých budou pracovat naše skupiny, které to připraví, a potom budeme znovu zasedat. Chceme se scházet jednou ročně. Pokaždé to organizuje velitel vzdušných sil jedné země. Minulý rok to bylo v Polsku, letos jsem to organizoval já,“ uvedl velitel českých vzdušných

Příští rok budou jednat na Slovensku, přespříští rok v Maďarsku. Součástí dohody je i předávání zkušeností. „Jeden z bodů, kdy každá země, která dělala nějaký úkol, ať už je to v Afghánistanu, nebo Kosovu, nebo někde jinde, tak zkušenosti, které tam nabudeme, si nenecháváme pro sebe. Dáváme je ostatním, aby je mohli využít při výcviku nebo přímo v jednotlivých misích, které provádí,“ uvedl Verner.