Nádor sebral ženě oba vaječníky, přesto má šanci na vlastní děti

Praha - Rakovinou pohlavních orgánů ročně onemocní víc než čtyři tisíce žen. Lékaři i pro ně stále hledají cesty, aby se nemusely vzdát mateřství. Teď zaznamenali nový úspěch. Přestože pacientka přišla kvůli nádoru o oba vaječníky, má šanci mít vlastní dítě. Čeští zdravotníci odebrali vajíčka k oplození z už vyoperovaného orgánu. Takový zákrok je velmi výjimečný - podobných se podle lékařů dosud na světě uskutečnilo jenom asi pět.

Nádor vaječníku lékaři u Kateřiny poprvé diagnostikovali před třemi lety a museli ho hned vyoperovat. Rakovina se ale za dva roky vrátila. Žena se proto obrátila na centrum asistované reprodukce, kde se pokusili jí v časové tísni pomoci. Na klinice se podařilo získat dvě nezralá vajíčka a vypěstovat a zamrazit dvě embrya. Šance, že se podaří ženě v takovém případě otěhotnět, je asi třicet procent. Při odběru vajíček přitom museli být lékaři velmi opatrní, aby nádor ve vaječníku nepoškodili. Jinak by hrozilo, že se rozšíří do celého těla.

Další vajíčka už se ale běžnou cestou získat nepodařilo - Kateřina musela na operaci. „Prohlédli jsme celou dutinu břišní, a když jsme zjistili, že nikde jinde nejsou známky rakoviny, tak jsme vaječník odebrali a ihned poté předali na místě přítomnému embryologovi,“ popsal zákrok primář Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnie Na Bulovce Borek Sehnal.

Rakovina jí sebrala vaječníky, přesto má šanci na vlastní děti (zdroj: ČT24)

Z již odebraného vaječníku se embryologům podařilo získat ještě další vajíčka, která rovněž dokultivovali a zamrazili. „Vaječník šel následně na histologii, kde se nádor prokázal,“ uvedl primář Centra asistované reprodukce Iscare Jaroslav Hulvert. Podobný zákrok se ale běžně provádět nebude. Lékaři ho budou nabízet spíše u výjimečných případů jako alternativní metodu.

Kateřina je nyní v pořádku a zákrok ji přiblížil jejímu přání. „I když v dnešní době už je možnost mít děti z darovaných vajíček, tak přece jen vlastní dítě je vlastní dítě,“ dodává.