Sobotka: Další sankce vůči Rusku jeho chování k Ukrajině nezmění

Praha - Další stupňování protiruských sankcí nezmění politiku Moskvy vůči Ukrajině. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Evropa podle něj teď musí postupovat jednotně. Podle Sobotky je nutné spolu se Spojenými státy zabránit vzniku nové železné opony a udržet s Ruskem politický dialog. Dopady sankcí dnes také probíral prezident Miloš Zeman s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

„Jsem přesvědčen o tom, že eskalace hospodářských sankcí není řešení. Nepochybně to zhorší hospodářskou situaci v Rusku, ale nebude to mít vliv na změnu politického chování Ruska vůči Ukrajině,“ prohlásil Sobotka. Zdůraznil také nutnost jednotného postupu EU vůči Rusku, stejně jako potřebu zabránit vzniku nové železné opony na východě Ukrajiny. EU i USA musí s Ruskem udržet politický dialog, poznamenal.

EU začala v pátek kvůli ukrajinské krizi a ruskému podílu na ní uplatňovat přísnější protiruské sankce. Sobotka se již dříve vyslovil pro odklad zavedení těchto sankcí v závislosti na tom, jak se bude dodržovat příměří na východní Ukrajině.

Premiéra za jeho postoj k sankcím kritizovali představitelé opozičních TOP 09 a ODS, kteří kvůli tomu iniciovali mimořádnou schůzi sněmovny. Ta se uskutečnila ve středu, po dlouhé diskusi ale nebyla dokončena. „Je to zásadní omyl, dokuď agresor okupuje, tak se mu musí dát najevo, že s touto politikou musí přestat,“ zopakoval dnes kritiku šéf TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. 

Jurečka: Dovozci potravin by měli hlásit předem množství a cenu

O dopadech ruských sankcí na české farmáře dnes jednal prezident Miloš Zeman s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) na zámku v Lánech. Ministr chce potravinářským dovozcům nařídit povinnost hlásit 72 hodin před dovozem množství a cenu obchodu. Jurečka tím chce zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny. Nařízení by se týkalo dovozců rostlinných i živočišných komodit, které jsou postiženy ruskými sankcemi. Ministr ho předloží v pondělí k posouzení vládě. Zákaz dovozu za dumpingové ceny označil Jurečka za nejkrajnější variantu, ke které by přistoupil velice nerad. 

Na jednání padla také myšlenka, že by bylo dobré, aby nejen školy, ale také nemocnice a další instituce nakupovaly primárně české potraviny. Jurečka by rád navázal na projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol, který už podle něj úspěšně funguje, a který by se tak mohl rozšířit do zdravotnických a sociálních zařízení. Vše ale musí probrat se svými resortními kolegy - ministryní práce Michaelou Marksovou Tominovou (ČSSD) a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). 

Jurečka chce chránit zemědělce před levnými potravinami (zdroj: ČT24)

Jurečka už dříve uvedl, že po zavedení ruských sankcí na dovoz potravin očekává pomoc především od EU. Evropská komise přitom na pomoc původně vyčlenila 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy Kč), Jurečka však chce při nejbližším jednání koncem září v Miláně usilovat o navýšení finančního balíku.

Podle ministerstva čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli ruským sankcím přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny.