Voda z Jevišovky zatopila desítku domů. Na Břeclavsku se sesunul svah

Brno - Na 400 záchranářů dnes zasahovalo při záplavách v Jihomoravském kraji. Nejhorší situace je na Znojemsku zejména v okolí řeky Jevišovky. V Jevišovicích se vylila z koryta a zaplavila několik domů. Platí třetí stupeň povodňové aktivity. Hasiči stavějí hráze a čekají, až voda opadne, aby mohli odčerpávat z objektů vodu a vysoušet je. U Dolních Věstonic na Břeclavsku se vlivem deště sesunul svah a poškodil silnici. Uzavřená bude minimálně do pondělního odpoledne.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) svolal na dnešní večer krajskou povodňovou komisi, která naposledy zasedla před dvěma lety. „Speciálně jsme se věnovali Novým Mlýnům na Břeclavsku. Po dohodě s Rakouskem a Slovenskem jsme se domluvili na možnosti zvýšení odtoku z nynějších 180 kubíků za vteřinu na 300 kubíků za vteřinu podle potřeby,“ uvedl Hašek po jednání komise.

Právě v okolí Nových Mlýnů se dnes u Dolních Věstonicích sesunul vlivem deště svah a poškodil komunikaci. „V pondělí budu situaci řešit s geology a statikem a se starostou Mikulova jako obcí s rozšířenou působností. Budeme zjišťovat, jak svah zabezpečit. Není vyloučeno, že se může pohnout i na jiných místech,“ vysvětlil Hašek.

Deště zvedly hladiny řek (zdroj: ČT24)

Svah udeřil na kemp v rybářské oblasti. Půda kompletně zasypala jeden karavan. Hasiči museli z kempu evakuovat 20 lidí. Zranila se jedna žena, záchranáři ji odvezli do nemocnice. Podle mluvčího hasičů Petra Příkaského půda zasypala jeden karavan a druhý odsunula. Na místě byla asi desítka karavanů. Už v noci vyjížděli hasiči v jihomoravském regionu k desítkám případů. Situace si vyžádala uzavření silnice nad svahem.

V Dolních Věstonicích sesuv půdy zavalil karavan
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Moravu trápí vydatné srážky

Od sobotního večera přechází přes území jižní Moravy srážková fronta s extrémními úhrny srážek. Srážkoměr v Dolních Věstonicích naměřil za posledních 24 hodin 138 milimetrů, okolo nádrže Nové Mlýny pak 100 milimetrů, informovalo Povodí Moravy. 

Déšť zaměstnal hasiče hned na několika místech Jihomoravského kraje. Především na Znojemsku, Břeclavsku a Brněnsku čerpali vodu ze sklepů. Kvůli dešti se zvedly i hladiny některých toků.

Výstraha ČHMÚ před záplavami:

  • platí do pondělí 15. září 12:00
  • v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina platí povodňová pohotovost
  • v Pardubickém kraji pak nižší stupeň nebezpečí, povodňová bdělost

V Jevišovicích na Znojemsku se dnes vylila z koryta řeka Jevišovka a zaplavila zhruba desítku rodinných domů. Domovy muselo opustit asi 15 lidí. Nikomu se nic nestalo. Podle starosty Pavla Málka lidé nic podobného nepamatují za několik desítek let.  

Vodohospodáři začali dopoledne preventivně upouštět rybník v Blížkovicích na Znojemsku, kde se vlivem extrémních povodňových průtoků přelila voda přes hráz, kterou poškodila.

Na co si dát pozor:

  • koupat se v řekách
  • sjíždět je na lodi
  • opatrnost je třeba také na silnicích, které mohou mít podemleté krajnice
  • na zatopenou silnici nevjíždět autem
  • sledovat vývoj situace a předpověď počasí