Boj proti ebole: Česko chce poslat peníze i izolační vaky

Praha – Česko chce v rámci boje s ebolou poslat do Afriky speciální vaky pro izolaci nakažených pacientů. Na boj s nemocí by pak mohlo přispět i Organizaci spojených národů – přesnou částku ale ještě musí schválit vláda. Po jednání ústřední epidemiologické komise to uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj bude také Česko apelovat v rámci celé EU na zřízení leteckého mostu, díky kterému by se mohl materiál do postižených oblastí dopravit.

Ministerstvo zahraničí může samo uvolnit až tři miliony korun, o vyšší částce musí rozhodnout kabinet, upřesnil Němeček. Vláda by měla o pomoci jednat na příštím zasedání.     

Komise se dnes shodla na tom, že by ČR měla v příslušných evropských institucích prosazovat zřízení leteckého mostu mezi západní Afrikou a EU. „ČR není schopna přímé letecké spojení zabezpečit,“ podotkl ministr. Podle něj by Česko do zasažených států chtělo poslat speciální biovaky pro izolaci nemocných.  

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je jednodušší uvolnit peníze, zorganizování materiální pomoci je složitější. „Doprava je dražší než materiál. Zaměříme se proto na ten materiál, který má nějakou přidanou hodnotu,“ uvedl Valenta. Podle něj se nyní vytipují konkrétní ochranné pomůcky a prostředky, které by mohlo Česko poskytnout.  

Ebola se na západě Afriky začala šířit na jaře. Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic už na konci dubna upozorňovala na to, že se nemoc vymkla kontrole, na začátku byla podceněna a není zvládnutá. Poté, co některé nemocnice začaly pacienty odmítat a posílat je domů, požádali Lékaři bez hranic vyspělé země o pomoc. Bez ní africké státy chorobu nemohou zvládnout, uvedl šéf české pobočky Pavel Gruber. Odezva prý zatím nebyla velká – Gruber zároveň ocenil přístup české strany.

Vydáno pod