Krádeží ubývá. Mohou za to postihy či odeznívání amnestie

Praha – Policie letos eviduje nejméně případů krádeží za posledních pět let. Ubyl zejména počet odcizení věcí z aut a také drobné kapesní krádeže. Důvodem je podle odborníků kombinace několika věcí: tvrdší zásahy ze strany policie, větší ostražitost lidí nebo oslabená vlna z loňské amnestie – řada propuštěných pachatelů už je totiž zpátky ve věznicích.

Nejvíce se letos krade tradičně v Praze, kde bylo dosud nahlášeno o čtyři tisíce případů méně než v roce 2013. Mimo metropoli se nejvíce krade v Moravskoslezském kraji. Na severu Moravy bylo letos přes 14 tisíc případů, což je v porovnání o téměř tři tisíce méně než loni.

Ve statistikách se podle názorů znalců výrazně promítá amnestie, resp. její postupné doznívání. Zatímco ihned po jejím vyhlášení v lednu 2013 došlo k nárůstu, v současnosti je počet krádeží nejnižší za posledních pět let. „Větší část těch amnestovaných už je zase ubytovaná ve věznicích,“ říká Pavel Just z oddělení pražské kriminální policie.

Vůbec největší pokles je u drobných krádeží. Srovnání s loňským rokem uvádí rozdíl téměř 2 500 případů. Podle odborníků to má jednoduché vysvětlení. Kapsáři jsou prý na mírném ústupu od té doby, co je policie začala přísněji postihovat. Mnohem více například za kapesní krádeže následují nepodmíněné tresty.

Policie eviduje nejméně krádeží za pět let (zdroj: ČT24)

I počty vykradených aut jsou pozoruhodně nižší. Ve srovnání s rokem 2013 jde až o čtyři tisíce případů. Nejčastěji z vozů mizí navigace, rádia, telefony nebo notebooky. V těchto případech ale může hrát roli i pohodlnost poškozených, přiznávají kriminalisté. „Většinou to lidé nehlásí, protože buď to nemají pojištěné, nebo ty spoluúčasti jsou tak vysoké, že se jim to nevyplatí,“ dodává Just.

Navíc ubývá i krádeží samotných aut. Zloději se podle policie přeorientovali z krádeží celých aut na krádeže jednotlivých dílů, které se lépe prodávají. Méně se podle statistiky vykrádají také chaty a domy.

Vydáno pod