Povodně – hlavní téma předvolební debaty v Jeseníku nad Odrou

Praha – Moravskoslezský Jeseník nad Odrou je malá obec na Novojičínsku, jejíž jméno proběhlo médii již několikrát. V roce 2009 se tudy prohnala ničivá povodeň, ze které se místní rychle vzpamatovali, aby už po čtyřech letech dokázali v konkurenci téměř tří stovek dalších obcí získat titul Vesnice roku 2013. A na obrazovkách České televize objevuje znovu, tentokrát jako dějiště další předvolební debaty s Václavem Moravcem. O opatřeních proti povodním, výkupech pozemků a fungování Státního pozemkového úřadu diskutovali ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček (nez.).

Dalšími hosty předvolební debaty budou také Karel Drbal, vedoucí pobočky Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Brno, a právník Radan Večerka, místopředseda Spolku pro obnovu venkova.

Obyvatelé Jeseníku si v červnu 2009 zažili doslova peklo. Ničivá povodeň se tehdy přihnala nečekanou rychlostí. Drobná říčka Luha, která má normálně hladinu kolem půl metru, vystoupala během 90 minut na tři metry. V Jeseníku velkou vodu nepřežilo pět lidí a 23 domů muselo být zdemolováno. Obci navíc hrozí nebezpečí pořád. Ani po pěti letech zde nejsou postavena žádná protipovodňová opatření. Projekt přitom existuje a jsou i peníze v resortu zemědělství a v evropských fondech. 

Tragická povodeň ale lidi v obci také mnohem více semkla. V soutěži Vesnice roku se Jeseník odlišil od ostatních hlavně spoluprací a spolky. Obec, jejíž kořeny sahají až do 12. století do doby moravské kolonizace, se vlastně skládá z pěti vesnic. K Jeseníku nad Odrou se v roce 1957 připojily Hrabětice, které v roce 1975 následovalo Polouvsí a v roce 1976 Blahutovice a Hůrka. Právě partnerství a intenzivní spolupráce těchto místních částí zaujalo komisi Vesnice roku.

Vedle toho Jeseníku pomohl k vítězství spolkový život. Obec se zhruba 1 900 obyvateli totiž eviduje 15 občanských sdružení a vedle toho ještě několik neformálních spolků. Svoji organizaci tak mají nejen jeseničtí sportovci, ale také myslivci jednotlivých místních částí, včelaři i rybáři.

Místní obyvatelé nejen, že žijí bohatým společenským životem, ale dokáží do své obce přilákat i turisty. Zpřístupněny jsou například zdejší minerální prameny a kdokoliv může ochutnat Jesenickou kyselku. Dominantou obce je sice kostel Nanebevzetí Panny Marie, ale návštěvník si může prohlédnout také například kamenný kříž z roku 1822 nebo barokní kapli svaté Anny.

V okolí vede několik turistických i cyklistických tras. Přímo v obci se křižuje dálková cyklotrasa nesoucí jméno proslulé obchodní cesty Jantarová stezka, spojující Krakov, Moravu a Vídeň, s lokální cyklistickou trasou, jež sportovce dovede zase k Oderským vrchům. 

(Zdroj: http://jeseniknadodrou.cz/, http://www.vesniceroku.cz/)

Dramaturg Aleš Gongol k předvolební debatě (zdroj: ČT24)