Lékař Havránek: Odmítám, že by jakékoliv dítě trpělo bolestí

Praha – Lékař Jiří Havránek, který trpí bipolární poruchou a údajně způsobil svými invazivními metodami zranění několika dětem, odmítá, že by kvůli jeho postupům jakékoliv dítě trpělo bolestí. Řekl to exkluzivně České televizi. Ve svém současném zaměstnání, v rakovnické nemocnici, nechce dát výpověď. Tvrdí, že by tím přiznal vinu.

„Pravda je, že se léčím s tímto onemocněním, a pravda je, že se mi onemocnění zhoršilo,“ řekl Havránek exkluzivně České televizi. Kvůli nemoci byl aktivní v noci a následná únava způsobila, že chyboval. „Dělal jsem vizitu u dítěte, které už jsem jednou viděl. Odmítám ale, že by tam byly špatně dávky,“ dodal. Přiznává zároveň, že jedinec s bipolární poruchou vždy pozná, že se jeho stav zhoršil, nepozná to ale hned v daný den. 

V rakovnické nemocnici výpověď podávat nechce. „Výpověď podávat nechci, protože bych to bral jako přiznání, že jsem udělal něco špatně nebo že s touhle nemocí nemá člověk pracovat,“ uvedl lékař. S touto nemocí přitom nesmí své povolání podle vyhlášky vykonávat vůbec anebo s omezením. Na tom, že by neměl pracovat, se shoduje lékařská komora i jeho současný nadřízený z rakovnické nemocnice. Ten přiznává, že o jeho nemoci věděl. Zítra se s ním přesto chce domluvit na odchodu.

S intenzivní péčí chtěl Havránek pokačovat i v Klatovech

Havránek pět let pracoval na intenzivní péči v Thomayerově nemocnici. S ambicí v intenzivní péči pokračovat nastoupil poté do Klatov. Bylo to podle něj v době, kdy chtěla tamější nemocnice aspirovat na vyšší úroveň. „Intenzivní péče spočívá v tom, že jsme si tam nechávali děti, které se dříve třeba překládaly na vyšší pracoviště, nejčastěji do Plzně,“ poznamenal. Začaly se tam tak provádět zcela nové zákroky. „Za těmi indikacemi si stojím a je možné to vyhledat v dokumentaci,“ zdůraznil.

Chvíli podle něj přirozeně trvalo, než si i personál na nové zákroky zvykl. Sám Havránek podle svých slov sestry i lékařky trpělivě zaučoval. „Odmítám, že by jakékoliv dítě trpělo bolestí. Vždycky, když je výkon, který děti bolí, nebo kterého se může bát, dbám na to, aby dítě nebylo ve stresu a aby ho nic nebolelo,“ dodal. Právě léky na zmírnění bolesti se dětem v klatovské nemocnici běžně nepodávaly, čehož byl Havránek velký kritik.

Podle některých by ale klatovská nemocnice neměla tyto invazivní zákroky dělat, protože nemá intenzivní dětská lůžka, a měla by je vykonávat fakultní nemocnice. V prosinci nemocnice Havránkovi tyto metody zakázala.

Havránek: U malých dětí je problém zajistit žilní vstup

Na policii se zároveň obrátili rodiče asi deseti pacientů se stížnostmi, že Havránek na přelomu let 2012 a 2013 způsobil jejich dětem bolestivá zranění, například při zavádění kanyl. Policie případ odložila, protože podle posudku znalce nemohl Havránek rozpoznávat škodlivost svého jednání a pro nepříčetnost nebyl trestně odpovědný. „Abych byl objektivní, registruji u pěti až šesti dětí za tu dobu, co jsem působil v nemocnici, že byl problém zajistit žilní vstup. To je problém dětských pacientů. Čím více oplácané batole, tím hůře se žilní vstup zajišťuje,“ reagoval.

Havránek do nemocnice nastoupil v květnu 2012, první víc než půlrok byla s jeho prací spokojenost. Nepřišla na něj jediná stížnost, naopak asi pět pochval. Na podivné jednání upozornil poprvé personál dětského oddělení ke konci roku. Nemocnice se zpočátku domnívala, že Havránek má problémy s alkoholem, to se ale nepotvrdilo.

O Havránkově nemoci vedení nemocnice nevědělo a Havránek o něm sám neřekl. Při povinné vstupní lékařské prohlídce podepsal prohlášení, že nic nezatajuje. Od 25. února nastoupil na léčení. I když se v polovině dubna vrátil s lékařskou zprávou, že je zdravý a schopný vykonávat povolání lékaře i primáře, k pacientům ho už v Klatovech nepustili. Byl nuceně na dovolené a v květnu po dohodě skončil. Nemocnice neměla žádný právní argument pro jeho propuštění.

Vydáno pod