Špičkové biocentrum v Těchoníně usiluje o zapojení do sítě nemocnic

Těchonín (Orlickoústecko) – Elitní vojenské pracoviště pro výzkum a izolaci vysoce infekčních nemocí v Těchoníně by mohlo nabízet své služby běžné síti nemocnic. Tzv. Centrum biologické obrany bylo dosud součástí armády a sloužilo hlavně jako přechodná karanténa pro vojáky po návratu ze zahraničních misí. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) by centrum mohlo nabídnout dvacet běžných infekčních lůžek a osm lůžek intenzivní péče.

„Usilujeme o to, získat pro Těchonín oprávnění pro provozování lůžkového zařízení a s ním souvisejících zdravotních služeb,“ řekl deníku státní tajemník ministerstva obrany Daniel Koštoval. Objekt bude ale i nadále sloužit pro potřeby armády jako centrum biologické ochrany. 

V centru nyní pracuje 30 zaměstnanců, provádí se tam výcvik lékařů a specializovaný výzkum. Kromě vojáků v karanténě po zahraničních misích tam dosud nikdo neležel. Ministerstvo obrany stojí běžný provoz 130 milionů korun ročně. Po registraci do sítě nemocnic by léčbu platily zdravotní pojišťovny. 

„Podmínkou registrace Těchonína do sítě lůžkových zdravotnických zařízení je to, že zde bude k dispozici dostatek zdravotnického personálu. O něm se nyní rozhoduje,“ sdělil MfD hlavní armádní epidemiolog Libor Píša.

Centrum biologické ochrany vzniklo v reakci na teroristické útoky ze září 2001. Aby se zabránilo úniku infekce do okolí, pracuje v podtlakovém režimu. Je vybaveno dekontaminačními oplachovými komorami, personál používá přetlakové obleky. Znečištěný odpad se spaluje v místní spalovně, zařízení je vybaveno záložním zdrojem energie, má svůj heliport a disponuje i několika mobilními jednotkami. Ještě před několika měsíci se uvažovalo o zrušení centra. O jeho možném využití se pak začalo znovu mluvit v souvislosti s epidemií eboly v Africe.

Vydáno pod