Sobotka potvrdil: Navýšení minimální mzdy bylo výměnou za podporu Jourové

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při dnešních interpelacích ve sněmovně potvrdil, že součástí dohody o navýšení minimální mzdy byla i podpora sociálních demokratů pro Věru Jourovou na post eurokomisařky. Sobotka to řekl v odpovědi na interpelaci předsedy ODS Petra Fialy.

Vláda se nejprve v červnu na tripartitě dohodla, že minimální mzda vzroste o 500 korun, dodatečně ale přišla s návrhem, aby se zvýšila až o 700 korun na 9 200 Kč. Záměr zvednout minimální mzdu o 700 korun se objevil bezprostředně poté, co kabinet vybral na eurokomisařku ministryni Jourovou. 

Sobotka argumentoval tím, že v lednu příštího roku uplyne rok a půl od posledního zvýšení minimální mzdy, a proto je na místě, aby vzrostla nikoli o 500, ale o 700 korun. Podotkl, že se podařilo dosáhnout kompromisu i v navýšení platů zaměstnanců sociálních služeb.

„A protože tady musí dojít vždycky k určitému kompromisu a vyváženému kompromisu, tak součástí té dohody byl také fakt, že my jsme jako koaliční partner podpořili nominaci hnutí ANO na pozici evropského komisaře, a stáhli jsme nominaci Pavla Mertlíka, kterého jsme pokládali a pokládáme za stejně dobrého a schopného kandidáta, jako je paní Jourová,“ řekl Sobotka. 

Fiala prohlásil, že pokud je to pravda, pak koalice vyměnila lukrativní post pro jednu osobu za opatření, které se dotkne tisíců občanů a ovlivní celou ekonomiku. Podle něj to nebyla příliš rozumná dohoda.

Vydáno pod