Janoušek by mohl žádat o odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů

Praha – Roman Janoušek může kvůli dopravní nehodě způsobené v opilosti skončit za mřížemi dříve, než se předpokládalo. Původní odhady mluvily o termínu po Novém roce, nakonec by to mohlo být už počátkem listopadu. Není ale jisté, zda nebude lobbista žádat o odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů. Podle jeho advokáta se rozhodne až ve chvíli, kdy dostane výzvu k nástupu do vězení.

Janoušek zmiňoval zdravotní problémy už před úterním jednáním na vrchním soudu – na dotaz, zda bude přítomen celému líčení, odpověděl: „Pokud mi to zdravotní stav umožní, tak budu.“ Argumentovat může problémy s hlavou, kvůli které byl před rokem a půl několik týdnů hospitalizovaný. „Nakonec se ukázalo, že jsem měl v hlavě hematom, který tam různě putoval a bytněl, a skončilo to moji náhlou operací,“ uvedl Janoušek loni v květnu.

Hematomem v hlavě argumentovala Janouškova obhajoba také při zdůvodňování nehody, kterou lobbista způsobil asi tři čtvrtě roku před operací. Podle soudu ale neměly tyto problémy na Janouškovo chování vliv. „Rozhodně se nejednalo o běžnou dopravní nehodu, ale o ryze kriminální čin,“ uvedla soudkyně Jaroslava Maternová při úterním jednání.  

Právě na ní z velké části záleží, kdy dostane Janoušek výzvu k nástupu trestu. Soudkyně totiž musí celý rozsudek sepsat. „My na to máme 20 pracovních dnů a tato věc je poměrně složitá, takže tu dobu asi využiju,“ uvedla Jaroslava Maternová.

Janoušek čeká na výzvu k nástupu do výkonu trestu (zdroj: ČT24)

Hotový písemný rozsudek pak poputuje soudci pražské městského soudu Tomáši Kubovcovi, který Janouška odsoudil v první instanci. Ten ho poté zašle Janouškovi. „Soudce obvykle posílá odsouzenému výzvu k nástupu do výkonu trestu v řádu dnů až týdnů od zaslání pravomocného rozsudku,“ dodala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Lobbista by se tak mohl objevit v cele už začátkem listopadu.

Janoušek si z úterního jednání vrchního soudu odnesl přísnější trest, za mřížemi má strávit 4,5 roku místo původních tří. Nesmí také sedm let řídit. Nehoda se stala v roce 2012: Janoušek nejprve se svým porsche narazil do volva, které řídila 51letá žena. Jenže kolizi neřešil, a když ho na další křižovatce rozčilená žena doběhla a postavila se mu před kapotu, tak ji srazil a ujel. Krátce poté mu policisté v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena se zhruba měsíc a půl léčila v nemocnici s otokem mozku a zlomenými žebry.

Janoušek se původně hájil tvrzením, že ženu ve chvíli střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Takovou variantu ale vyvrátil revizní znalecký posudek, podle nějž žena stála před pravým předním světlem startujícího auta.

Vydáno pod