Bavorsko uspělo ve sporu kvůli Hitlerově knize

Praha - Společnost KMa s.r.o. má z prodeje stáhnout a znehodnotit veškeré knihy Adolfa Hitlera. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Vyhověl tak žalobě, kterou na KMa podala spolková země Bavorsko kvůli údajně neoprávněným vydáním Hitlerovy knihy Mein Kampf. Autorská práva k Hitlerovu dílu totiž drží bavorské ministerstvo financí. Rozhodnutí je nepravomocné a lze se proti němu odvolat.

Žalobou proti KMa se Bavorsko domáhalo toho, aby firma stáhla z prodeje a znehodnotila výtisky knih „Adolf Hitler - Mein Kampf: očima dneška: rešerše - citace - komentáře“ a „Adolf Hitler - Druhá kniha (nepublikované pokračování Mein Kampfu) očima dneška: podle amerického vydání editora a objevitele rukopisu Gerharda L. Weinberga z roku 2003: rešerše, citace, komentáře“. Obě knihy byly na pultech řetězce Levné knihy. Dříve spadal pod KMa, pak se ale Levné knihy osamostatnily.

V obou případech jde podle právní zástupkyně Bavorska Petry Schinnenburgové o Hitlerův spis, na nějž se vztahují autorská práva. Například v prvním případě je prý kniha pouze doplněna o poznámky, které podle dřívějšího vyjádření Schinnenburgové „nemají žádný význam“. Podle Schinnenburgové jde Bavorsku o to, aby „idea Mein Kampfu nebyla na trhu“.

Edita Horáková ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Bavorsko získalo autorská práva na dílo německého diktátora krátce po druhé světové válce od vítězných mocností. Jejich platnost vyprší 70 let po smrti autora, tedy v roce 2015. Jejich správou bylo pověřeno bavorské ministerstvo financí, které po celou dobu zatvrzele odmítá povolit - a to i pro vědecké účely - vydání spisu. Hitler jej sepsal v roce 1924 ve věznici, kde si odpykával trest po nezdařeném nacistickém puči v Mnichově o rok dříve.

Vydáno pod