Letošní srpen byl nejteplejší v historii

Praha – Za posledních 134 let nebylo v žádném srpnu tak teplo, jako v tom právě uplynulém. To oznámilo americké Národní klimatické datové centrum (NCDC), které spravuje statistiku celosvětových průměrných teplot od roku 1880. Současně bylo nejteplejší i celé meteorologické léto.

Deštivý srpen zakončený poměrně chladnými dny v Česku nadchl nejvíce houbaře. Z celosvětového hlediska to ale byl nejteplejší osmý měsíc v historii. „Současně jde o 38. srpen v řadě se světovou teplotou nad průměrem 20. století,“ upozornilo NCDC.

Mapa shrnující letošní průměrné teploty ve srovnání s historií ukazuje, že v naprosté většině světa byly teploty buď výrazně vyšší, než je průměr, nebo dokonce rekordní. Platilo to pro severní i jižní polokouli. Většině Evropy se tato žhavá vlna vyhnula, teploty byly na starém kontinentu povětšinou na průměru nebo jen lehce nad ním. Nadprůměrně žhavá oblast panovala na východě Ukrajiny, Podněstří a většině evropského Ruska, na celém Blízkém východě i v severní Africe. Rekordně teplý měsíc zaznamenali ve velké části Íránu, v Kazachstánu, Alžírsku, ale i ve východní části Sibiře anebo na Newfoundlandu. Největší oblast s historicky vysokými teplotami ovšem nebyla nad pevninou, nýbrž v srdci Tichého oceánu. Negativní teplotní rekord padl pouze na Tajmyrském poloostrově v Rusku.

Kromě rekordního srpna má za sebou svět také celé rekordní meteorologické léto. Jeho časové vymezení neodpovídá astronomickému létu, připadá na období celého června, července a srpna. I když Evropa v létě teplotně „zaostala“, z celosvětového hlediska si může i celý rok dělat zálusk na to, aby byl nejžhavější v historii – Evropa k tomu ostatně také přispěla, a to teplou zimou.