Vyměňte auto za MHD či bicykl, vybízí Evropský týden mobility

Praha - Dnes se slaví mezinárodní den bez aut. Poukázat má na přijatelnější způsoby dopravy a omezení městského automobilismu. Vrcholí tak Evropský týden mobility, k němuž se připojilo 27 českých a moravských měst. Některá z nich dnes nabízela městskou hromadnou dopravu zdarma. Řidiče to ale od cesty do práce autem stejně neodradilo. Mnohdy totiž o dnešní akci ani nevěděli.

Městská doprava zdarma dnes neměla žádný vliv ani na snížení počtu aut ve městech. 22. září přitom pravidelně platí jako Evropský den bez aut. „Hlavním smyslem je ukázat lidem alternativní zdroje dopravy mobility ve městech,“ poznamenala národní koordinátorka Evropského týdne mobility Lucie Erbanová. Tomu každý rok předchází celotýdenní kampaň. Ta má vylákat lidi z aut do hromadných prostředků nebo na kola a chodníky.

Zájemci v Praze si dnes v Podolské ulici mohli například sami vyzkoušet kola či elektorkola, s nimiž je možné se po městě snadno pohybovat. „Elektorkola se využívají čím dál víc a je to jeden z trendu cyklistiky pro lidi, kteří dojíždí do práce, a na tom kole se nezpotí,“ dodal odborník na elektorkola Vladislav Víšek. Přitom podle statistik se 66 procent všech cest vykoná hromadnou dopravou, pěšky nebo na kole. „Třeba Vídeň se snaží, aby měla cest vykonaných autem pouze 25 procent,“ poznamenal Vít Masare z iniciativy AutoMat.

Ostatní města jsou na tom podobně. Například v Karlových Varech dnes jezdí městské autobusy zdarma. Víc cestujících to ale stejně nepřitáhlo. Dopravní podnik za dnešek vykáže ztrátu na tržbách zhruba 80 tisíc korun. Řada cestujících o tom, že autobusy jezdí zdarma, totiž ani netuší.